Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ελληνίδα μαθήτρια "πρωταθλήτρια λόγου" στην Αυστραλία

Το όνειρό της είναι να γίνει οδοντίατρος, αλλά όλοι την προτρέπουν να γίνει δικηγόρος ή να ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα που θα της επιτρέπει να υψώνει τη φωνή της σε θέματα και αρχές, στα οποία πιστεύει. 

Ο λόγος για τη μαθήτρια της Στ' Γυμνασίου του Prairiewood High School, Φανούλα Σαπουντζή (Fanulla Sapountzis), η οποία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια δημοσίου λόγου στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, μια μεγάλη εκπαιδευτική διάκριση, όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος".

Οι συμμετέχοντες στον τελικό, έξι στο σύνολο, έπρεπε να εκφωνήσουν ομιλία που είχαν προηγουμένως συντάξει. Ακολούθως, τους δόθηκαν τρία λεπτά για να αυτοσχεδιάσουν πάνω στο θέμα «Νικώντας τους ισχυρούς» (Beating the big guys).

Οι ομιλίες της Φανούλας στον τελικό διακρίθηκαν για τις προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεις της. Ο πρώτος λόγος της αφορούσε τους πρόσφυγες και την ανάγκη καλύτερης μεταχείρισής τους. Στην επιχειρηματολογία της συμπεριέλαβε δικές της εμπειρίες, καθώς η ίδια βρέθηκε στην Αυστραλία προερχόμενη από την Ελλάδα, σε ηλικία επτά ετών, ενώ δεν μιλούσε αγγλικά. Μέρος των 850 δολαρίων που έλαβε ως έπαθλο, η Φανούλα θα τα διαθέσει για φιλανθρωπικό σκοπό.

«Η ομιλία της ήταν γνήσια, αυθεντική και ενδυναμωμένη από τη δική της αίσθηση ότι αποτελούσε μέρος της ιστορίας που ανέπτυσσε», δήλωσε ένας εκ των κριτών, ο Πίτερ Κερ (Peter Kerr), αρχισυντάκτης της εφημερίδας Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ (Sydney Morning Herald), η οποία ήταν και η επίσημη χορηγός του 34ου Διαγωνισμού.

Η επόμενη «λογομαχία» της ομογενούς μαθήτριας θα είναι στις 15 Αυγούστου, στον παναυστραλιανό διαγωνισμό δημοσίου λόγου, απ΄όπου οι δύο πρώτοι θα εκπροσωπήσουν στη συνέχεια την Αυστραλία στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία. 





http://thesprotia-news.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου