Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Για τις σχέσεις με Τουρκία και Σκόπια


▼ Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη έν­ταση από πλευράς Τουρ­κίας, για το θέμα της ΆΟΖ της Κύπρου και τις απει­λές για την ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ και από την Ελλάδα, ο πρό­εδρος της ΝΑ έκανε λό­γο για ντελίριο προκλή­σεων της Τουρκίας, το οποίο απέδωσε στην επι­κείμενη ανάληψη από την Κύπρο της προ­εδρίας της Ε_Ε. στο δεύ­τερο εξάμηνο του 2012 και χαρακτήρισε λάθος την επιλογή της να θέ­λει να ασκεί το ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης σε βάρος της σταθερότητας στην πε­ριοχή.


Παράλληλα, επέκρινε την ελληνική κυβέρνη­ση, ότι έχασε πολύτιμο χρόνο στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ σήμερα -όπως σημεί­ωσε-θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί με την Κύ­προ και τους πολύτι­μους συμμάχους που έχει σε αυτήν της την προσπάθεια (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία)

Σε ό, τι αφορά, τέλος, το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θέση του είναι η μία ονο­μασία για κάθε χρήση, απέρριψε εκ νέου σύν­θετες ονομασίες του τύ­που «Μακεδονία του Βαρδάρη», λόγιο των αλυτρωτικών τους υπονοουμένων, και επισήμανε ότι ο ακραίος εθνικισμός του Σκοπιανού πρωθυ­πουργού, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει οδη­γήσει τη χώρα του στην απομόνωση όσον αφο­ρά στη διάθεση της Ευ­ρώπης για ένταξή της στην Ε.Ε. 

http://nationalpride.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου