Με ένα δημοσίευμα - έκπληξη η γνωστή και έγκυρη γερμανική εφημερίδα Die Welt επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που η Γερμανία κατά πολλούς οφείλει -τουλάχιστον ηθικά- στην Ελλάδα και οι οποίες
από μόνες τους θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα για την δοκιμαζόμενη από την ύφεση και τα χρέη ελληνική οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τη συμφωνία του 1990 δεν μπορεί επισήμως να διεκδικήσει χρήματα από τη γερμανική κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι άτοκο δάνειο των 476 εκατομμυρίων μάρκων που αναγκάστηκε να δώσει άτοκα η Τράπεζα της Ελλάδας στις δυνάμεις κατοχής δεν αποπληρώθηκε ποτέ.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα, αλλά πόσο; "Χωρίς τόκους, το ποσό σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί σε 14 δισ. δολάρια. Με ετήσιο επιτόκιο 3% τα 66 χρόνια που μεσολάβησαν, η συνολική οφειλή φτάνει τουλάχιστον τα 95 δισ. δολάρια" παραδέχεται η Welt.
Κάποια από τα αιτήματα ή τις υποχρεώσεις αποζημίωσης «έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνεται, αλλά είναι σαφές ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και δεν αποκαταστάθηκε. «Ανεξάρτητοι ιστορικοί καταλήγουν ότι τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα λόγω της κατοχής όταν αποδίδονται με οικονομικούς όρους, σε απόλυτους αριθμούς και αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, τοποθετούν την χώρα στην τέταρτη θέση μετά την Πολωνία, τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία».
Η Welt κάνει μία ιστορική αναδρομή στο γιατί η Δύση «επέβαλε» στην Ελλάδα να μην διεκδικήσει άμεσα και πλήρως την οικονομική της αποζημίωση, πέραν των υλικοτεχνικών αποζημιώσεων. Συνολικά, εκτιμά ότι καταβλήθηκαν από το τέλος του ελληνικού Εμφυλίου και μετά περίπου 41 δισ. δολάρια στη χώρα μας. Τελικά η ελληνική κυβέρνηση το 1990 συμφώνησε να μην διεκδικήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.
Η αναγνώριση μίας τέτοιας οφειλής θα συνιστούσε ένα προηγούμενο "που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απαιτήσεις", παραδέχεται η εφημερίδα, χωρίς πάντως να αποκλείει το δίκαιο ή λογικό του αιτήματος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου