Περιγραφή των Ασσύριων στο βιβλίο ιστορίας της 10ης τάξης του Γυμνασίου : ¨Εξηγέρθησαν έναντι του Οθωμανικού κράτους,
για την ευδαιμονία τους έγιναν όργανα των συμφερόντων της Δύσης…
ΑΓΚΥΡΑ – Λύπη προκάλεσε στους Ασσύριους το βιβλίο Ιστορίας που ετοίμασε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για την 10η τάξη του γυμνασίου. Οι μαθητές Ασσύριοι-πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας βλέπουν ότι στο βιβλίο που διδάσκονται οι Ασσύριοι προβάλλονται ως ¨να έχουν προδώσει την πατρίδα¨.
Λάθος πληροφορίες για τους Ασσύριους περιλαμβάνονται στο βιβλίο ιστορίας της 10ης τάξης που ενέκρινε το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας το 2009.
………………….
Οι Ασσύριοι αναφέρουν ότι στις σελίδες 65 και 66 σε κείμενο με τίτλο ¨Η κατάσταση των Ασσυρίων στο Οθωμανικό κράτος ¨οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ελλιπείς, λανθασμένες και τροφοδοτούνε το μίσος σε βάρος μας.¨
Λόγος έχθρας
Η πρώτη αντίδραση των Ασσύριων αφορά την ¨λανθασμένη περιγραφή της ιστορίας¨. Επίσης αναφέρεται πως είναι ελλιπής η αναφορά για την σύνδεση των Ασσύριων με την Αρμενική εκκλησία. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου οι Ασσύριοι με υποδαύλιση Ρώσων και Ευρωπαίων εξηγέρθησαν και όταν δεν πέτυχαν σε αυτό η μεγάλη τους πλειοψηφία έφυγε από την Ανατολία. Αναφέρονται τα εξής :
¨Με την συνθήκη της Λοζάννης οι Ασσύριοι θεωρήθηκαν πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας…Η μετανάστευση των Ασσύριων τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε λόγω οικονομικών λόγων. Ιδιαίτερα οι Ασσύριοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να ζήσουν μέσα στην οικονομική ευδαιμονία της Δύσης έγιναν όργανα στα πολιτικά και θρησκευτικά συμφέροντα εκείνων των κρατών. Το 1915 λέγεται ότι έγινε η δήθεν γενοκτονία των Ασσύριων. Οι Ασσύριοι στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πήραν μέρος στηρίζοντας τους Ρώσους. Ο πόλεμος με τους Ασσύριους ήταν σύμφωνος με τους όρους του πολέμου. Για αυτό δεν μπορεί να γίνεται λόγος για γενοκτονία. Οι Ασσύριοι ασκούσαν τις θρησκευτικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα¨.
Ο Ασσύριος συγγραφέας Μάρκους Ούρεκ περιγράφει ως εξής τις αντιρρήσεις του για το βιβλίο : ¨Η ιστορία των Ασσύριων πρέπει να γράφεται με συμβουλές από Ασσύριους. Οι Ασσύριοι δεν είναι ένας κακός λαός όπως προβάλλεται εκεί αλλά το αντίθετο ένας λαός που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Αντί να διδάσκεται κατ΄αυτό τον τρόπο η ιστορία σε νέους και παιδιά θα ήταν πιο σωστό να γράφεται πιο αντικειμενικά η ιστορία. Ένα βιβλίο μαθήματος πρέπει να είναι ενοποιητικό. Το κείμενο αυτού του βιβλίου θα έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτής της χώρας να κοιτάνε τους Ασσύριους με διαφορετικό μάτι. ¨
Ο Ουρέκ επίσης λέει πως δεν υπήρξε Ασσυριακή εξέγερση, αλλά ¨Οı Ασσύριοι της ανατολής υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους όταν τους επιτέθηκαν κουρδικές φυλές¨.
www.tourkikanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου