Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Με πιέζουν να πάω σε εκλογές» - «Κάνε ότι νομίζεις»



«Με πιέζουν να πάω σε εκλογές» - «Κάνε ότι νομίζεις»«Μου ασκείται μεγάλη πίεση. Ίσως αναγκαστώ να πάω σε εκλογές!» είπε σε δραματικούς τόνους ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους
Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζύ. «Κάνε ότι νομίζεις...» ήταν η ψυχρή απάντηση που έλαβε.
Η επίκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού του ενδεχόμενου εκλογών ετέθη – σύμφωνα με πληροφορίες - ως επιχείρημα να μην πιεστεί άλλο η κυβέρνηση του με νέα καταιγίδα μέτρων ή πολιτικά μη διαχειρήσιμων καταστάσεων όπως η τοποθέτηση επιτρόπων στα υπουργεία. Αλλά οι συνομιλητές του – ενώπιον Ρομπάι και Μπαρόζο ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετώπισε ο κ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών είναι η επίθεση που δέχθηκε από τον ολλανδό ομόλογο του, ο οποίος έδειξε τη δυσαρέσκεια του για τα ελλιπή αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές. «Τι θα γίνει με σας εκεί στην Ελλάδα; Κάθε βδομάδα εδώ θα είμαστε για το πρόβλημα σας;».
Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έφτασαν στην Αθήνα. Υπουργοί και βουλευτές είναι εξαιρετικά ανήσυχοι από τις πρώτες ενδείξεις και τα «μαντάτα» που φτάνουν από τη Σύνοδο Κορυφής με αρκετούς να μιλούν ήδη για «πακέτο μη διαχειρίσιμο πολιτικά». Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι για "αρμαγεδδώνα" που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.
Το πρώτο αρνητικό σημάδι είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν εκτός διαπραγμάτευσης και εκτός ευρωπαϊκής στήριξης. Τουναντίον μετατίθενται για τις χώρες-μέλη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταβάλλει πολλά (κάποιοι μιλούν για 2,5 δις ευρώ) για την στήριξη τους και την εγγύηση των συντάξεων. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα ή περαιτέρω περικοπή των συντάξεων...Το δεύτερο είναι η αγωνία να μην χαρακτηριστεί "πιστωτικό γεγονός" το κούρεμα του χρέους. Επ' αυτού εντείνονται οι πιέσεις προς τους ιδιώτες και δη τις τράπεζες να δεχθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI – την ανταλλαγή ομολόγων. Εφόσον το αποδεχθούν έχει καλώς. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) και η χώρα θα είναι επίσημα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το εφιαλτικό σενάριο, ξορκίζεται, αλλά δεν το έχει αποκλείσει κανείς κυβερνητικός παράγοντας...Το έσχατο αρνητικό είναι η έλευση των "τοποτηρητών της Τρόικα" στην Ελλάδα και η μόνιμη εγκατάσταση τους. Οι ισχυροί της ΕΕ (Γερμανία κυρίως) επιδιώκουν να καταστήσουν εμφανώς μη ελκυστική την περίπτωση της Ελλάδας με την περικοπή του χρέους για ευνόητους λόγους: Να μην περιμένουν άλλες χώρες το "κούρεμα" του χρέους τους καθώς στη... γωνία είναι ήδη Ισπανία-Ιταλία. Ως εκ τούτου επιδιώκουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους τυχόν ενδιαφερόμενους: "Αν κάνετε το ίδιο, θα βρεθείτε στη θέση της Ελλάδας". Τα "ισοδύναμα" λοιπόν που θα απαιτήσουν από τη χώρα μας ως αντίβαρο για τη διαγραφή του μισού μας χρέους είναι επώδυνα και σχετίζονται με την απώλεια σχεδόν κάθε είδους εθνικής κυριαρχίας.
Όλο αυτό το "πακέτο" αναμένεται να συζητήσουν σήμερα σε κυβερνητικές συσκέψεις ο Πρωθυπουργός με κορυφαίους υπουργούς του. Οι προοπτικές μιας πολιτικής διεξόδου μοιάζουν ελάχιστες με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στον Γ. Παπανδρέου να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες. Όπως φάνηκε από την αντίδραση του Πρωθυπουργού μελετά όλες τις επιλογές που έχει μπροστά του μη αποκλείοντας ακόμη και το σενάριο των εκλογών. Από την άλλη είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν αποκλείουν τίποτα – ακόμη και "προνουντσιαμέντο" κατά του ίδιου του Γ. Παπανδρέου. "Κάτσε να δούμε θα πάει σε εκλογές ή θα τον πάνε;" έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος..
http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου