Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άρση των γεωγραφικών περιορισμών στην πρόσβαση στη συνδρομητική τηλεόραση εντός της ΕΕ, προκάλεσε στη Γερμανία ποικίλα σχόλια.
Η δικαίωση της Κάρεν Μέρφι, ιδιοκτήτριας παμπ στο Πόρτσμουθ της Μ. Βρετανίας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το δικαίωμα να προσφέρει στους θαμώνες τα παιχνίδια του αγγλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μέσω της ψηφιακής συνδρομητικής πλατφόρμας NOVA (σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο του βρετανικού συνδρομητικού δικτύου BSkyB), απασχόλησε έντονα τον σημερινό γερμανικό τύπο.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται ‘σταθμός’, αλλά ταυτόχρονα τηρείται στάση αναμονής και εκφράζονται επιφυλάξεις για τις ουσιαστικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στο πεδίο του ανταγωνισμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ρωτάει χαρακτηριστικά: «Ελληνική Bundesliga;» στο σχόλιό της, θεωρώντας τη δικαίωση της Βρετανίδας Μέρφι επαναστατική για την Ευρώπη.
«Οι συνέπειες της απόφασης μπορεί να είναι εκτεταμένες, αλλά το πόσο, δεν το ξέρουν ακόμη ούτε οι ειδικοί. Εξειδικευμένοι νομικοί στον τομέα των ΜΜΕ θωρούν πιθανό ότι πολλά αποκλειστικά δικαιώματα θα θιγούν στο ποδόσφαιρο, αλλά και στον κινηματογράφο, στην αγορά του βιβλίου και σε όλους τους τομείς, όπου πωλούνται δικαιώματα εκμετάλλευσης με χρονικό και χωρικό περιορισμό», σχολιάζει η εφημερίδα και συμπληρώνει: «Για τους χρεωμένους Έλληνες μπορεί να γίνει μια νέα πηγή εσόδων, τουλάχιστον για τη NOVA και για τους ποδοσφαιρόφιλους θα ήταν φθηνότερα».
Επιφυλάξεις για τις συνέπειες της απόφασης
Η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει την απόφαση με τον τίτλο «Για τη χαρά των φιλάθλων». Θεωρεί ότι αυτή είναι μία καλή είδηση για τους ποδοσφαιρόφιλους σε όλη την Ευρώπη, αλλά με συνακόλουθη συνέπεια την στέρηση εσόδων για τους συλλόγους.
«Η περίπτωση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και έγκειται στον πυρήνα των κανόνων ανταγωνισμού. Οι πελάτες μπορούν στο εξής να βρίσκουν πιο οικονομική συνδρομητική τηλεόραση. Κυρίως πλήττεται από την απόφαση το βρετανικό δίκτυο BSkyB και ως συνέπεια θα πέσουν οι τιμές. Αυτό προσφέρει μία ευκαιρία για τη Γερμανία. Τα τουλάχιστον 30 ευρώ μηνιαίως για τη συνδρομητική τηλεόραση είναι πολλά για τους ιδιώτες πελάτες, καθώς πρέπει να πληρώνουν επιπλέον δημόσια τέλη».
Η Süddeutsche Zeitung τιτλοφορεί το σχόλιό της «Τηλεόραση χωρίς σύνορα», ακολουθεί όμως επιφυλακτική στάση απέναντι στις ουσιαστικές αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει η χθεσινή απόφαση. «Τέτοια εθνικά προνόμια δεν υπάρχουν σε μία εσωτερική αγορά που επιλέγει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν υπάρχει μόνο κοινό νόμισμα, αλλά και κοινή φιλοσοφία ανταγωνισμού…», σχολιάζει η εφημερίδα, για να κλείσει με την άποψη ότι «οι τιμές (για τους συνδρομητές) θα πέσουν μόνο εάν πολλοί σταθμοί διεκδικούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα πολλών συλλόγων, δηλαδή εάν το σύστημα της κεντρικής διαχείρισης κλονιζόταν, αλλά κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται. (…) Η απόφαση είναι έκπληξη, αλλά δεν προκαλεί επανάσταση».
Τέλος με τίτλο «Περισσότερο αυτογκόλ, παρά γκολ», οι Financial Times της Γερμανίας κάνουν λόγο για απόφαση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
Η εφημερίδα θεωρεί ότι το βρετανικό BSkyB θα μπορούσε να αγοράσει πέρα από εγχώρια και τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δικαιώματα της αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας και να ξεκινήσει έτσι ένας νέος ανταγωνισμός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου