Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2013»


 «Δηλαδή, η πίεση αυτή, αφορά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες». Το 2013 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αναγκαιότητα των μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας. 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους βουλευτές Ιονίων Νήσων και Κρήτης, στους οποίους επανέλαβε ότι η σωτηρία της χώρας είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν διαπραγματεύεται και δεν εκβιάζει με την ψήφο του και θα στηρίξει τα μέτρα στην Βουλή», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τόσο τους πολίτες όσο και τους δανειστές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως θα σταματήσουν τα μέτρα, ενώ αναμένουν να δουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Επίσης,τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να δει το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι όταν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας και αν χρειαστεί εθνική συνεννόηση μετά την 6η δόση τότε να προκηρυχθούν εκλογές.

Με ποδοσφαιρικούς όρους διατύπωσε την κριτική του ο βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Πρόεδρε είσαι επιθετικός παίκτης, παίζεις στα αντίπαλα καρέ ωστόσο η άμυνα-η κυβέρνηση δεν αποδίδει».

Από την μεριά του ο βουλευτής Αχαΐας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, είπε στον πρωθυπουργό ότι «χρειάζεται συναίνεση από τον λαό για να εφαρμοστούν τα μέτρα και πρέπει να του εξηγήσουμε γιατί κάνει θυσίες».

Η βουλευτής Αχαΐας, Μαρία Κυριακοπούλου παρατήρησε ότι «δεν αναδείξαμε την καταστροφή που έκανε η ΝΔ την τελευταία πενταετία και εμφανιζόμαστε εμείς τώρα οι "κακοί"», επισήμανση, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν και άλλοι βουλευτές, ζητώντας «να θυμίζουμε όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

Καζάνι που βράζει η ΚΟ

Τα νέα μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνεδρίαση στον ΚΤΕ διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικοί προς την κυβέρνηση.

Ορισμένοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι μίλησαν ανοικτά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευ.Αργύρης, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Εκτιμώ πως θα περάσουν τα νέα μέτρα γιατί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει επωμιστεί την ευθύνη ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί η σύμβαση και να παρθεί η δόση, με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι και ως ΚΟ πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας στο σύνολό της και ιδιαίτερα η ηγεσία της. Να ξαναέρθουμε σε αρμονία με τους πολίτες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε το δικομματισμό»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π.Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι εφόσον τεθεί θέμα εμπιστοσύνης και κομματικής πειθαρχίας θα υπερψηφίσει το τέλος ακινήτων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά διευκρίνισε ότι «αν δεν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα δω τι αλλαγές έχουν κάνει, γιατί είχαν πει ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές» και αναφέρθηκε σε αλλαγές που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην κοινωνία και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η πίεση αυτή, αφορά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου