Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

(Από την τούρκικη πλευρά) ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ



Εφ. Χουριέτ 27-9-2011
Τηλεφώνημα γεωτρήσεων
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε χτες στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και έκανε έκκληση για ¨μετριοπάθεια¨ στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ο Παπανδρέου είπε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου το να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι για να απομακρυνθεί η ένταση από την περιοχή είναι ανάγκη να αποφεύγονται οι μονόπλευρες συμπεριφορές.



Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στην συνομιλία τέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Παπανδρέου και Ερντογάν στην συνομιλία τους συμφώνησαν πως πρέπει να ¨μειωθεί η ένταση¨. Στα πλαίσια αυτά προβλήθηκε και η 2η Σύνοδος Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας στην Άγκυρα αρχές Νοεμβρίου.
Ο Παπανδρέου σχεδίαζε να συναντηθεί με τον Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να πάει.
Ερντογάν : Ανησυχούμε
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του και υπενθύμισε στον Παπανδρέου πως οι μονόπλευρες κινήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο Ερντογάν τόνισε πως θα ήταν πιο σωστό οι φυσικές πηγές να ερευνηθούνε και να λειτουργήσουν μετά από την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης του Κυπριακού.
Και είπε ότι μετά την στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία συμφώνησε με την ΤΔΒΚ για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
tourkikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου