Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

"Αφήστε ήσυχη την Ελλάδα, μπορεί να αποδώσει…"



«Η πλειοψηφία της καγκελαρίου», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung που παρατηρεί: «Η ανταρσία κατά της καγκελαρίου έληξε σιωπηλά. 315 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της διεύρυνσης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.
Η αυτοδύναμη πλειοψηφία δεν ήταν απαραίτητη, αλλά επρόκειτο για συμβολική δοκιμασία της αποφασιστικότητας των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης.
Η κ. Μέρκελ πέτυχε γιατί ουδείς, ούτε η αντιπολίτευση, επεδίωξε ή μπορούσε να αντιπαραθέσει ένα βιώσιμο πρόγραμμα στις κυβερνητικές προτάσεις. Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είχε πολιτικό κόστος, και κυρίως δεν συνιστά λευκή επιταγή για ένα όργιο πακέτων διάσωσης.»
«Η τελευταία ευκαιρία της Μέρκελ», αποφαίνεται η Süddeutsche Zeitung και υπογραμμίζει ότι δεν αρκεί να παίξει σωστά το ρόλο της μόνον η καγκελάριος:
«Δεν υπάρχει ‘καγκελαριοκρατία’, αλλά μία κυβέρνηση, όπου καγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Οικονομίας οφείλουν να χαράσσουν και να ακολουθούν κοινή τακτική. Και ασφαλώς όχι μόνον στις δύσκολες περιπτώσεις.(…)
Γιατί ουδείς γνωρίζει τι τρομερές εξελίξεις μας επιφυλάσσει η κρίση του χρέους. Δεν είναι παράξενο που ο κόσμος αισθάνεται ανασφαλής ή φοβάται. (…) Ακόμη και αν γνωρίζεις ότι το σημερινό μοντέλο της Ευρώπης είναι πολύ καλύτερο από το παλιό, ακόμη και αν ταυτίζεσαι πια με την Ευρώπη, φοβάσαι τον πληθωρισμό, την οικονομική ύφεση, το χρέος.»
Καθαρή γλώσσα και σωστές κινήσεις
Η καγκελάριος μετά την ψηφοφορία...Η καγκελάριος μετά την ψηφοφορία...«Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που κερδίσατε», προτρέπει την κυβέρνηση η εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung: «Το κοινοβούλιο διείδε τις δύσκολες συνθήκες και συσπειρώθηκε ψηφίζοντας με σαφή πλειοψηφία και πέραν από τα κομματικά και ιδεολογικά όρια.
Η καγκελάριος Μέρκελ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να την παραγκωνίσει. Όμως με τα δισεκατομμύρια που ενέκρινε το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μόνιμες λύσεις. Η Γερμανία δεν έχει πράξει ακόμη το αναγκαίο. Από δω και πέρα πρέπει να το πράξει.»
«Η αγωνία συνεχίζεται», γράφουν οι γερμανικοί Financial Times στο κύριο άρθρο τους: «Και όμως τα κατάφερε. Πολλοί δεν πίστευαν πια ότι η κ. Μέρκελ θα κατορθώσει να συσπειρώσει τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Η καγκελάριος κατάφερε στη χθεσινή ψηφοφορία να πετύχει μια αυτοδύναμη πλειοψηφία, δηλαδή δεν εξαρτιόταν η έγκριση του πακέτου από την αντιπολίτευση.
Η Ευρώπη μπορεί πια να ανασάνει ανακουφισμένη. Αλλά όσο σημαντική και αν ήταν η χθεσινή ψηφοφορία για το μέλλον της ΟΝΕ, θα ακολουθήσουν και άλλες το ίδιο δύσκολες.»
«Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί όμως να αντέξει πολιτικά ακόμη μια φορά το ίδιο σενάριο. Γι’ αυτό πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της: Πώς θα βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο των περικοπών και της συρρίκνωσης της ανάπτυξης; Είναι διατεθειμένη η Γερμανία να αποδεχθεί και άλλες, υψηλότερες εγγυήσεις; Και τέλος, πώς μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι ιδιώτες - πιστωτές στη διάσωση του ευρώ;
Όσο (η καγκελάριος) δεν απαντά σε αυτά τα ζητήματα με σαφήνεια ενώπιον των βουλευτών στο κοινοβούλιο και όχι στα τοκ-σόου, τόσο θα τρέμει και θα αγωνιά στις ψηφοφορίες. Και μαζί της θα αγωνιά και η Ευρώπη.»
Αφήστε ήσυχη την Ελλάδα, μπορεί να αποδώσει…
Από τις χθεσινές κινητοποιήσεις στην ΑθήναΑπό τις χθεσινές κινητοποιήσεις στην ΑθήναΣτην ίδια εφημερίδα, Financial Times, σε άρθρο με τίτλο «Ας αφήσουμε για λίγο ήσυχη την Ελλάδα», ο οικονομικός αναλυτής Τόμας Φρίκε ζητά από τα γερμανικά ΜΜΕ, τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους να μη μιλούν άλλο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μάλιστα προτείνει να ψηφιστεί και αντίστοιχη απαγόρευση μέχρι τα Χριστούγεννα, διότι όπως πιστεύει, έτσι ενδέχεται να πάνε τα πράγματα καλύτερα για όλους: για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για το ευρώ.
Και ο αναλυτής καταλήγει: «Δεν πρέπει να φλυαρούμε, αλλά να πράττουμε και μάλιστα άνευ όρων, γιατί η κρίση έχει προχωρήσει. Θα βοηθούσε ουσιαστικά αν για μερικές εβδομάδες μιλούσαμε για κάτι άλλο εκτός από την Ελλάδα και το χρέος της.
Είναι πιθανόν αυτό να σταματήσει τις εκρήξεις στις αγορές και να δώσει χρόνο και ηρεμία στην Ελλάδα να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, αντί να καταλαμβάνεται από πανικό και να αποφασίζει στο πόδι νέες περικοπές που παρατείνουν απλώς την ύφεση.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου