Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Ο Πάγκαλος ανέφερε πως ¨Κάθε είδους επίθεση στην Κύπρο θα θεωρηθεί ως μια επίθεση στην Ελλάδα¨ Είπε επίσης πως.....





Έκκληση από την Ε.Ε. προς την Τουρκία : ¨Αποφύγετε τις απειλές¨

Μετά την δήλωση της Τουρκίας πως θα κινητοποιηθεί για να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Μεσόγειο, ο ελληνοκυπριακός τομέας και ο στρατός της Ελλάδας τέθηκαν σε ετοιμότητα, ενώ η Ε.Ε. ζήτησε από την Άγκυρα να μην ¨απειλεί¨ την Νότια Κύπρο




Η συμφωνία για έρευνες φυσικού αερίου στην Μεσόγειο που θα φέρουν αντιμέτωπη την Τουρκία με τον ελληνοκυπριακό τομέα και το Ισραήλ, συνεχίζει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή.





Ο πρόεδρος του ελληνοκυπριακού τομέα Δημήτρης Χριστόφιας, επ΄ευκαιρία της τελετής για τον διορισμό του υποδιοικητή της Κυπριακής Εθνοφρουράς Αντρέα Πετρίδη, σχολίασε θέματα της επικαιρότητας.



Με βάση το κυπριακό ραδιόφωνο ο Χριστόφιας σχετικά με τις αντιδράσεις για τις έρευνες για φυσικό αέριο είπε τα εξής : ¨Καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και την ελευθερία του Κυπριακού λαού. Οι απειλές που εκτοξεύονται, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αποτροπή εκμετάλλευσης της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, επιβάλλουν η Εθνοφρουρά να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.



¨ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΩΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ¨



Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε ομιλία του στο κοινοβούλιο δήλωσε πως ο η Κύπρος έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντα της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες.



Ο Πάγκαλος ανέφερε πως ¨Κάθε είδους επίθεση στην Κύπρο θα θεωρηθεί ως μια επίθεση στην Ελλάδα¨. Είπε επίσης πως ¨Αυτό αποτελεί θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και δεν αλλάζει. Αποτελεί μεγάλο λάθος της Τουρκίας που παρεμβαίνει με επιχειρήματα εκφοβισμού¨



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ Ε.Ε.



Μετά την άνοδο της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο Η Ε.Ε. έκανε έκκληση προς την Τουρκία. Η Μάγια Κόζιαντζιτς- εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, στην ανακοίνωση που έκανε στους δημοσιογράφους ανέφερε πως ¨ ”Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απέχει από οποιεσδήποτε απειλές ή πηγές τριβών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διενέξεων”



ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ



Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ζήτησε από την εταιρία Amerikan Noble που μετέχει στις έρευνες για φυσικό αέριο να αποσυρθεί από την συμφωνία.



Σχετικά με το θέμα το αμερικανικό ΥΠΕΞ έστειλε ειδικά στην Χουριέτ μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως είναι ενήμερο για την θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα και λέει : ¨ Οι ΗΠΑ στηρίζουν με ισχυρό τρόπο την διασφάλιση ενεργειακού ανεφοδιασμού μέσω μιας ευρύτερη ποικιλίας των ενεργειακών οδών. Η συμμετοχή μιας αμερικανικής εταιρίας στην ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Θα ωφελήσει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και την παροχή σε ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ναι είμαστε σε επαφή με την Noble Energy. Δεν πιστεύουμε πως η ανάπτυξη των υπεράκτιων ενεργειακών πηγών θα αποτελέσουν εμπόδιο στις συνομιλίες για επανένωση¨.

www.tourkikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου