Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Συμμετοχή της Ελλάδας στην 17η Άσκηση Χειρισμού Κρίσεων “CMΧ-11” του ΝΑΤΟ





ImageΟι Ασκήσεις CMX (Crisis Management Exercises) διεξάγονται σε ετήσια βάση από το 1992 και έχουν ως σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού
(στρατιωτικού και πολιτικού) σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων σε στρατηγικό  επίπεδο.
Τα εμπλεκόμενα στελέχη θα ασκηθούν από τις πρωτεύουσες των χωρών της Συμμαχίας,  την έδρα του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και από τις δύο Στρατηγικές Διοικήσεις (ACO, ACT). Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της άσκησης δεν θα πραγματοποιηθεί ανάπτυξη δυνάμεων.
Στην Άσκηση συμμετέχουν τα  28 Κράτη – Μέλη του ΝΑΤΟ, το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ με τις Στρατηγικές του Διοικήσεις, καθώς και η Φινλανδία με τη Σουηδία από τις χώρες Partner for Peace (PfP). Επίσης, στην άσκηση συμμετέχουν παρατηρητές  από  Διεθνείς  οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ, ΟΑΣΕ  και  Ερυθρός  Σταυρός). 
Σε εθνικό επίπεδο πέραν του προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων, συμμετέχουν στην άσκηση επιτελείς  από το:
• Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
• Υπουργείο Εξωτερικών
• Υπουργείο  Προστασίας του  Πολίτη με Εκπροσώπους από ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  και  ΕΥΠ
• Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας
• Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας &  Ναυτιλίας
• Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Το σενάριο της άσκησης είναι υποθετικό και εστιάζεται στην ενεργοποίηση των διαβουλεύσεων  σύμφωνα με το Άρθρο 4 (απειλή εδαφικής ακεραιότητας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ),  ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχικών αντιδράσεων σύμφωνα με το Άρθρο 5 (εφαρμογή της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας).
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου