Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ...


Θέση λαμβάνουν Γάλλοι ιδιώτες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με πρώτο στόχο τα κρατικά λαχεία.


Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα οριστούν οι λεπτομέρειες του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας του Κρατικού Λαχείου ώστε να λυθούν ζητήματα νομιμότητας.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εκχωρήσει τα δικαιώματά του επί των κρατικών λαχείων (Λαϊκό, Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Στιγμιαίο Λαχείο- Ξυστό που βρίσκεται σε αναστολή) σε εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό. Οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να καταστεί δυνατή η δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού εντός του Νοεμβρίου με στόχο την πλήρη πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί κατ΄ επανάληψη ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες «τζόγου» στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές. Γαλλικό ενδιαφέρον από καιρό έχει εκφραστεί και για άλλες αποκρατικοποιήσεις.
Ο γαλλικός φορέας ιπποδρόμων PMU φέρεται να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), όπως αυτό έχει εκφραστεί από την προηγούμενη Άνοιξη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρίας με την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου σε αυτή εντός του 2011.
Η εταιρία είναι ζημιογόνος λόγω τόσο της μείωσης του κύκλου εργασιών της κατά τα τελευταία έτη όσο και λόγω του βάρους της εξυπηρέτησης του τραπεζικού δανείου ύψους 210 εκατ. ευρώ που έλαβε το 2003 με την εγγύηση του Δημοσίου για την μετεγκατάσταση στον Μαρκόπουλο.
Έτσι, ο ΟΔΙΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας τα οποία, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά παιγνίων και την μικρή συμμετοχή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος σε αυτήν εγείρουν αμφιβολίες – όπως αναφέρεται ρητά στο μεσοπρόθεσμο – για την ικανότητα της εταιρίας να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Ο ΟΔΙΕ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της διεξαγωγής αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων στην ελληνική αγορά. Το 2003 μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής με χρήση μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού ύψους 210 εκατ. ευρώ.

capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου