Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι είναι οι Γερμανοί που μας στηρίζουν λόγω...Όθωνα!



Όθωνας, Ελλάδα, Βαυαρία, βασίλειο, Λουδοβίκος, χρεοκοπία, δάνεια, πτώχευση, συμπΠρόσφατα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας, που αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού συνασπισμού της κ. Μέρκελ, ενώ τήρησε μια πολύ σκληρή
στάση σχετικά με το θέμα της κρίσης στην ευρωζώνη, εντούτοις προέταξε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα λόγω τις ιστορικότητάς της και της θεμελιώδους θέσης της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ περίπου 200 χρόνια μετά ο Όθωνας έχει ξεχαστεί στην Ελλάδα, δεν ισχύει το ίδιο για τη Βαυαρία.
«Μας κληροδότησε μια βαθιά συμπάθεια και αίσθηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία δεν είναι ορθολογική, αλλά βασίζεται στο συναίσθημα μια ρομαντικής εικόνας που έχουμε για την Ελλάδα μέσα από την ιστορία» δηλώνει ο Γιαν Μούρκεν, διευθυντής του μουσείου που είναι αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας.
Με...αιώνια παράδοση στη χρεοκοπία
«Τουλάχιστον πλήρωσε τους τόκους του δανείου..τα πράγματα εδώ είναι δύσκολα για τη μητέρα σου και τους συγγενείς», έγραφε εκνευρισμένος ο Λουδοβίκος ο Α' της Βαυαρίας στο νεαρό γιο του Όθωνα, ο οποίος είχε κλείσει μόλις δεκαέξι χρόνια στο θρόνο του μικρού μεσογειακού του βασιλείου.

Το βασίλειο αυτό, είχε κερδίσει την ανεξαρτησία του δύο δεκαετίες νωρίτερα χάρη στην επέμβαση των μεγάλων Δυνάμεων και είχε συνάψει δάνεια προκειμένου να σταθεί στα πόδια του. Το μικρό και αδύναμο βασίλειο ανήγαγε την καταγωγή του στην αρχαιότητα και μάλλον είχε δίκιο, καθώς η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορικά χρεοκοπία ανήκει (και αυτή) στους Έλληνες τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Τηρώντας λοιπόν την..παράδοση, το ελληνικό κράτος έμελλε να χρεοκοπήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα.
«Ξέραμε από παλιά οτι η Ελλάδα έπρεπε να δομηθεί εκ βάθρων [...] και υπήρχε η αντίληψη στη Βαυαρία ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μια για πάντα» δηλώνει στο Reuters ο Γιαν Μούρκεν, ο ιδρυτής ενός μουσείου αποκλειστικά αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας.
«Βλέπουμε ότι και σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που είχε και τότε: έλλειψη βιομηχανίας και ελέγχου», συμπληρώνει.
«Νόμιζαν οτι θα συναντούσαν τους εγγονούς του Πλάτωνα»
Οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν θεωρήσει ότι η μοναρχία ήταν το ενδεδειγμένο πολίτευμα για τη σταθερότητα της χώρας, ωστόσο επιθυμούσαν έναν «δευτεροκλασάτο» μονάρχη χωρίς υπέρμετρες φιλοδοξίες. Αυτός έμελλε να είναι ο Όθων, ο οποίος πήρε το στέμμα της Ελλάδας σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Όταν έφτασε στο Ναύπλιο, «ο Όθων συνοδευόταν από μια ομάδα γραφειοκρατών που είχε μια τόσο ρομαντική αντίληψη για την Ελλάδα, που πίστευαν κυριολεκτικά ότι θα συναντούσαν τους επιγόνους του Πλάτωνα και του Σοφοκλή. Αυτό που βρήκαν ήταν μια οικονομικά κατεστραμμένη πρώην Οθωμανική επαρχία» ισχυρίζεται ο Βέρνερ Χελμπεργκερ, διευθυντής του ινστιτούτου που διαχειρίζεται τα βαυαρικά παλάτια.
Ο Όθωνας θα έπεφτε από το θρόνο το 1862, μετά από σειρά εξεγέρσεων, την αδυναμία του να αποκτήσει διάδοχο και την άρνησή του να εγκαταλείψει τον Καθολικισμό χάριν της Ορθοδοξίας.
«Μετά την έξωσή του, ο Όθων παρέμεινε πιστός στην Ελλάδα μέχρι το θάνατό του. Άλλωστε ζήτησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά. Αυτό για τους Έλληνες ήταν εξαιρετικά συγκινητικό», ισχυρίζεται ο διοικητής του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, Σταύρος Αρβανιτόπουλος.
«Στην Ελλάδα σχεδόν ομοφώνως πιστεύεται ότι είχε καλές προθέσεις αλλά ότι ήταν αναποτελεσματικός», καταλήγει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου