Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Oι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα


 Εργαζόμενοι, φοιτητές, συνδικάτα δίνουν σήμερα δυναμικό «παρών» στις πλατείες όλων των
μεγάλων πόλεων της Ελλάδας,
στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Πορεία διαμαρτυρίας έκαναν οι εργαζόμενοι στον Δήμο της Λαμίας. Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία Εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Ν. Φθιώτιδας.

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου πραγματοποιούν αυτή την ώρα τα μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και από τους ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών, που απεργούν σήμερα και αύριο.



Τέλος, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών καλούν όλους το απόγευμα στις 18.00 στην πλατεία Ελευθερίας σε μια διαφορετική συνάντηση διαμαρτυρίας.

Στη Θεσσαλονίκη: Από τις 07.30 το πρωί εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Στις 09.30 δικαστικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Την ίδια ώρα φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.



Στις 10.00, τα πρωτοβάθμια σωματεία συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, ενώ εργαζόμενοι του δήμου έξω από το δημαρχείο. Λίγο νωρίτερα, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, συγκεντρώθηκαν καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες ταξί. Στις 10.30 δόθηκε το ραντεβού του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου.



Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. H κεφαλή της πορείας, την οποία οδηγεί το ΠΑΜΕ, βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή στη συμβολή με την Αριστοτέλους, ενώ η ουρά της ακόμη κατεβαίνει την οδό Ιασωνίδου. Κάποιοι, όπως καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών που ξεκίνησαν νωρίτερα έχουν φτάσει ήδη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης. Να σημειωθεί ότι ομάδα νεαρών που παρεισέφρησε στην πορεία εκσφενδόνισε πέτρες προς τις βιτρίνες μεγάλων πολυκαταστημάτων επί της οδού Τσιμισκή.



Ολόκληρη σχεδόν η πόλη του Βόλου βρίσκεται επί ποδός. Οι πολίτες πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών. Κλειστές είναι οι οδοί Ιάσονος και Δημητριάδος. Άγνωστοι, φορώντας κουκούλες, επιτέθηκαν το μεσημέρι στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κώστα Καρτάλη, που βρίσκεται επί της οδού Ιάσονος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα επίθεση έγινε και στο υποκατάστημα της Proton Bank.

Δεν έχει προηγούμενο η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο Ηράκλειο, καθώς μαζική είναι η συμμετοχή των απεργών, κάθε επαγγέλματος και ηλικίας, μαθητών, ανέργων, συνταξιούχων.

Πιο δυναμικά από ποτέ, χιλιάδες κόσμου, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι και μαθητές ξεχύνονται στους δρόμους, φωνάζοντας ένα ηχηρό «όχι» στα μέτρα εξαθλίωσης. Οι περίπου 500 εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, προστέθηκαν στην πορεία του ΕΚΗ, που πέρασε από μπροστά.

Χαρακτηριστικό του όγκου του κόσμου που συμμετέχει στην πορεία είναι ότι περίπου στις 11.30 η «κεφαλή» της πορείας βρισκόταν στην οδό Γιαμαλάκη, ενώ η «ουρά» στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας!



Έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας συγκεντρώθηκαν στις 10:30 το πρωί τα μέλη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στις 11:00, στην πλατεία Γεωργίου, συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.



Εκτός από τις δύο συγκεντρώσεις, στις 10:00 το πρωί τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας πραγματοποίησαν τη δική τους συγκέντρωση στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου.

Πρωτοφανείς για την πόλη της Κατερίνης σε όγκο και παλμό ήταν οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης ενάντια στο μνημόνιο, στο πολυνομοσχέδιο. Τρεις συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες έγιναν σήμερα στην Κατερίνη. Η πρώτη ξεκίνησε με τον εμπορικό σύλλογο Κατερίνης και ακολούθησε πορεία προς την περιφερειακή ενότητα. Η δεύτερη της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ μπροστά στο εργατικό κέντρο Κατερίνης και κατόπιν πορεία προς την περιφερειακή ενότητα και η τρίτη συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας και κατόπιν ακολούθησε πορεία στον πεζόδρομο. Επίσης στην κεντρική πλατεία υπήρχαν άλλες δύο μικρότερες συγκεντρώσεις πρατηριούχων υγρών καυσίμων και ταξιτζήδων. Το πλήθος που συμμετείχε στις απεργιακές συγκεντρώσεις είναι εντυπωσιακό σε αριθμό και υπολογίζεται κοντά στις 10.000 ανθρώπους. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κατερίνη.



Στο Αίγιο, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και πλήθος εργαζομένων είχε κατακλύσει την πλατεία Αγίας Λαύρας. Πραγματοποιήθηκε πορεία από την Κλ. Οικονόμου, Μητροπόλεως έως και τα φανάρια στη Σολωμού. Οι οδηγοί ταξί σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισαν τον δρόμο στη Νέα Εθνική Οδό (στο ύψος του Νοσοκομείου Αιγίου, βενζινάδικα), ενώ πολλά σχολεία σε ολόκληρη την Αιγιάλεια δεν λειτούργησαν λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία.



Επίσης, συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον Δήμο Αιγιάλειας, εργαζόμενοι του εργοστασίου «Καλλιμάνης», ιδιοκτήτες αυτοκινητιστές, εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΕΒΟ, οι οικοδόμοι, το ΠΑΜΕ, οι καταστηματάρχες της πόλης, εκπρόσωποι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ.ά..

Μεγάλη συμμετοχή καταγράφεται στην απεργία και την πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο κέντρο του Πύργου. Το σώμα της πορείας ξεκίνησε από την Πατρών και προχώρησε κατά μήκος της οδού Ερμού.



Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία και συγκεκριμένα μπροστά στο Λάτσειο Δημοτικό μέγαρο, όπου γίνεται ομιλία εκπροσώπων της διαδήλωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα καταστήματα του Πύργου και των άλλων πόλεων της Ηλείας στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κλειστά.

Συγκέντρωση εργαζομένων πραγματοποιείται στην Ηγουμενίτσα.



Μια συγκέντρωση βγαλμένη από τα …παλιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.



Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Λάρισας κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών. Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Πατρόκλου και προς στιγμή δημιουργήθηκε πανικός στους περαστικούς που προσπαθούσαν να μπούνε στις εισόδους των πολυκατοικιών, προκειμένου να προφυλαχθούν.




Πηγή:lamiareport, taxalia, typosaigeialias, e-volos, iliaoikonomia, thebest, cretalive, trikalanews, leftheria.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου