Το ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις που επί 8 μέρες κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή Αφροδίτη όπου έκαναν γεώτρηση για φυσικό αέριο οι Ελληνοκύπριοι, χτες συνοδεία της φρεγάτας
¨Κερασούντα¨ και δύο άλλων κορβετών έριξε άγκυρα στο λιμάνι της Αμμοχώστου με σκοπό τον ανεφοδιασμό και την αλλαγή προσωπικού.
Ο επικεφαλής των επιστημόνων καθηγητής Χουσείν Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι στο θέμα των επιστημονικών στοιχείων και της γεώτρησης στην περιοχή είναι τουλάχιστον 6 χρόνια πίσω από τους Ελληνοκυπρίους, αλλά ότι εάν πρόκειται για την περιοχή στα δυτικά του νησιού, για εκεί υπάρχουν δεδομένα με τα οποία η Τουρκία μπορεί να αρχίσει γεωτρήσεις όποτε θέλει.Το πλοίο Πίρι Ρέις που έγινε δεκτό από τον υπουργό επικοινωνιών της ΤΔΒΚ Χαμζά Ερσάν Σενέρ, μπορεί να κάνει επί 20 μέρες έρευνες στην ανοιχά στη θάλασσα χωρίς να ανεφοδιαστεί. Ενας άλλος λόγος για τον οποίο το πλοίο προσέγγισε στην ΤΔΒΚ είναι ότι 8 φοιτητές του τμήματος Γεωλογίας του πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου πρέπει να δώσουν εξετάσεις για τα αγγλικά στην σχολή τους. Οι φοιτητές για να προλάβουν τις εξετάσεις σήμερα θα πάνε από την Λευκωσία στην Σμύρνη.
Χώρος καθηκόντων πάλι η Αφροδίτη
Ο καθηγητής Χουσείν Αβνί Μπενλί που είναι επικεφαλής του πλοίου με 13 άτομα προσωπικό και 10 ερευνητές, σχετικά με τις έρευνες στην περιοχή όπου κατέτμησαν και ονόμασαν Αφροδίτη οι Ελληνοκύπριοι, υπένθύμισε πως είναι η περιοχή G για την οποία έχει ληφθεί άδεια δήλωσε : ¨Ολοκληρώσαμε τις σεισμολογικές προσπάθειες σε περιοχή 1150 χιλιομέτρων. Η Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας (TPOA) ζήτησε να εργαστούμε σε μια νέα περιοχή 2.400 χιλιομέτρων. Και αυτή είναι στο σημείο G. Δηλαδή το Πίρι Ρέις θα είναι για μεγάλο ακόμη διάστημα στην Κύπρο. Πλατφόρμα γεωτρήσεων δεν έχουμε αλλά αυτό είναι κάτι που θα το νοικιάσουμε από εταιρίες πλατφορμών. Ακόμα και χώρες που βγάζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν έχουν πλατφόρμες. Τα νέα μας καθήκοντα σχεδιάζουμε να τα αρχίσουμε την Τρίτη.
Γεώτρηση στα δυτικά του νησιού
Ο ειδικός στις γεωφυσικές θαλάσσιες έρευνες καθηγητής Ντερμάν Ντοντουρούρ τόνισε πως για να φτάσει κάποιος σε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην ανοιχτή θάλασσα χρειάζεται χρονικό διάστημα και δήλωσε : ¨ΟΙ Ελληνοκύπριοι από το 2003 προχωράνε αυτήν τη διαδικασία. Εμείς τώρα βρισκόμαστε 5-6 χρόνια πίσω από τους Ελληνοκύπριους. Κάνουμε σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων. Αλλά στα δυτικά του νησιού υπάρχουν όλα τα δεδομένα. Στα ανοιχτά της Αττάλειας και της Μερσίνας μπορεί να υπάρξει το πέρασμα στο στάδιο των γεωτρήσεων¨.
tourkikanea.gr
…………………..
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου