Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο Αη Βασίλης δεν θα έρθει φέτος στην Ελλάδα



Ο Αη Βασίλης δεν θα έρθει φέτος στην ΕλλάδαΤα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζονται να γιορτάσουν φέτος οι Ελληνες καθώς, όπως δηλώνουν οι ίδιοι σε έρευνα της εταιρείας Deloitte,
η κρίση θα τους υποχρεώσει να ξοδέψουν τα λιγότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά.
Απαντώντας στη γνωστή εταιρεία ερευνών οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι κατά μέσο όρο θα ξοδέψουν φέτος μόλις 319 ευρώ για δώρα αλλά και το γιορτινό τραπέζι, κατά 22% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Οπως αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ο μέσος προϋπολογισμός των Ευρωπαίων για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο παραμένει σταθερός, καθώς σκοπεύουν να διαθέσουν 587 ευρώ, σχεδόν 0,8% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Από τις 18 χώρες της έρευνας, τη μεγαλύτερη μείωση των συνολικών δαπανών καταγράφουν οι καταναλωτές σε Ελλάδα (22%), Ιρλανδία (7,4%), Πορτογαλία (7,9%), Ιταλία (2,3%) και Ολλανδία (2,9%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση σε Σλοβακία (6,6%), Φινλανδία (6,8%), Ρωσία (11%) και Ουκρανία (18,3%).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ελληνες είναι οι πλέον απογοητευμένοι για την οικονομία, με οκτώ στους 10 να δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί η αγοραστική τους δύναμη.
Σε αυτό το περιβάλλον περικόπτουν τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό τους δίνοντας έμφαση κυρίως στην τιμή των αγορών τους και τη χρηστικότητα των δώρων τους.
Επιπλέον, οι Ελληνες δεν θα προτιμήσουν τη χρήση πιστωτικών καρτών, θα αναζητήσουν προϊόντα με έκπτωση, ενώ σε κάποιες κατηγορίες θα προτιμήσουν τα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, για να αντεπεξέλθουν, δηλώνουν αποφασισμένοι να μειώσουν τις δαπάνες τους για ένδυση (σύμφωνα με το 87% των ερωτηθέντων), εξόδους για φαγητό (το 86%), οικιακά αγαθά -τηλεοράσεις, υπολογιστές, έπιπλα κ.λπ.- (83%) και διασκέδαση (80%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου