Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ: Σε 25 µέρες φτάσαµε στο... µη περαιτέρω



Από τα τέλη του περασµένου µήνα άρχισαν να "πυκνώνουν τα σύννεφα"
της ανησυχίας στην Αν. Μεσόγειο και αργά αλλά σταθερά να προστίθενται... βαθµοί στο θερµόµετρο της έντασης: 
24/08/2011
Ο Π. Μπεγλίτης συστήνει ψυχραιµία αλλά και αποφασιστικότητα αναφερόµενος στο θέµα των γεωτρήσεων στην Κύπρο.
24/08/2011
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή επισκέπτεται το Ισραήλ.
25/08/2011
Ο Π. Μπεγλίτης τονίζει ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί "µε στρατηγική, ψυχραιµία και στενή παρακολούθηση τις όποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο".
06/09/2011
Ο Π. Μπεγλίτης κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ δηλώνει: "Θεωρώ ότι είµαστε σε µία περίοδο που πρέπει να υπάρξει ψυχραιµία από όλες τις πλευρές στην περιοχή".
11/09/2011
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν δηλώνει στο δίκτυο Αl Jazeera ότι "η επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara στις 31/5/2010, στα διεθνή ύδατα, δεν συµβαδίζει µε το διεθνές δίκαιο. Στην πραγµατικότητα αυτό είναι αιτία πολέµου! Αλλά εµείς κάναµε αυτό που αρµόζει στην Τουρκία, και κάναµε υποµονή".
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχ. Νταβούτογλου δηλώνει ότι "κανείς δεν πρέπει να δοκιµάσει την ισχύ της Τουρκίας" προειδοποιώντας το Ισραήλ να µην επιχειρήσει να χρησιµοποιήσει το PKK στην αντιπαράθεσή τους.
12/09/2011
Ο Τ. Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει εξελιχθεί σε "κακοµαθηµένο παιδί". Επιπλέον, υπογράµµισε ότι το Τελ Αβίβ "όχι µόνο ασκεί κρατική τροµοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά άρχισε να ενεργεί ανεύθυνα".
Ο Αµίρ Εσέλ, επικεφαλής της Μονάδας Σχεδιασµού του στρατού του Ισραήλ, επισκέπτεται το Κάιρο για να συζητήσει τις εξελίξεις στις σχέσεις µε το Ισραήλ, µετά τα γεγονότα στο Σινά και την πολιορκία της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο.
13/09/2011
Ο Τ. Ερντογάν ξεκινά περιοδείες στις χώρες της "Αραβικής Ανοιξης" µε πρώτο σταθµό την Αίγυπτο. Τάσσεται υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους και τονίζει πως "συνιστά υποχρέωση και όχι επιλογή"
η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Καταδικάζει το Ισραήλ και τονίζει ότι είναι "εµπόδιο για την ειρήνη".
Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δηµοκρατίας να προχωρήσει στις 21 /9 στην έναρξη των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασµάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου. "Βεβαίως" -υπογραµµίζει- "οι προγραµµατισµοί µας θα συνεχίσουν και όλες οι ενέργειες και οι σχεδιασµοί που είναι σύµφωνοι µε τις αρχές
του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για
άσκηση κυριαρχικών δικαιωµάτων".
14/09/2011
Σύµφωνα µε τουρκικές εφηµερίδες αλλάζουν "ταυτότητα" τα ισραηλινά µαχητικά αεροσκάφη F-16 και από "φίλια" γίνονται "εχθρικά".
Δεκατέσσερα ισραηλινά µαχητικά F-16, πετούν οπλισµένα µέχρι τα όρια του FIR της Αιγύπτου, στην οποία βρισκόταν ο Τ. Ερντογάν. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη εισέρχονται στο FIR της Κύπρου έχοντας καταθέσει σχέδιο πτήσης και διαθέτοντας άδεια διέλευσης. Κάνουν στροφή και φτάνουν στα όρια του FIR Τουρκίας.
Πλέει προς την Κύπρο το γεωτρύπανο της Noble Energy.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δηλώνει ότι οι "µονοµερείς πρωτοβουλίες" της Κυπριακής Δηµοκρατίας για τον καθορισµό ΑΟΖ και οι έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ενέχουν σοβαρούς κινδύνους".
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ανακοινώνει ότι η Τουρκία ξεκινά σύντοµα έρευνες στη Μεσόγειο, µαζί µε την Αίγυπτο.
Οι Αµερικανοί, µέσω αξιωµατούχου τους στην πρεσβεία της Αθήνας, διαρρέουν ότι η τελική τους θέση είναι πως το φυσικό αέριο που θα βρεθεί στην Κύπρο πρέπει να µοιραστεί αναλογικά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Ο Ερντογάν κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την Τυνησία δηλώνει µετανιωµένος που η χώρα του είναι η πρώτη µουσουλµανική χώρα που έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ το 1948.
Βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Νετανιάχου. Οπως αναφέρει από το Ισραήλ το Debkafiles, συµφώνησαν να συγκληθεί οκταµελής υπουργική οµάδα Ελλάδας - Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί ενδεχόµενη κρίση. Επίσης, ετέθη και ο κίνδυνος τουρκικής απόβασης σε κάποιο ελληνικό νησί (π.χ. Καστελόριζο) και δεν αποκλείστηκε το ενδεχόµενο "φιλοξενίας" ισραηλινών αεροπορικών δυνάµεων σε ελληνικές
βάσεις.
15/09/2011
Οι εταιρείες ερευνών (Adira Energy Corporation από τον Καναδά και η Modiin από Ισραήλ) υποστηρίζουν ότι εντοπίστηκαν 127 δισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου, έξω από τις ακτές του Ισραήλ. Επιπλέον, βρέθηκαν κοιτάσµατα πετρελαίου που υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ.
βαρέλια σε βάθος από 60 έως 250 µ.
Αφιξη στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ της πλατφόρµας (ΟΜΗΡΟΣΙΙ).
Εµφάνιση του νορβηγικού πλοίου Bergen Surveyor στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελόριζου. Ελληνικό διάβηµα σε Αγκυρα και Οσλο.
16/9/2011
Επίσκεψη του Δ. Ηλιάδη, υπ. Αµυνας της Κύπρου, στο ελληνικό υπ. Αµυνας.
Η περιοχή στην οποία σύµφωνα µε τη "Navtex" (οδηγίες προς ναυτιλλοµένους) που εξέδωσε η Αγκυρα, ξεκινούν οι υποθαλάσσιες έρευνες για λογαριασµό της Τουρκίας, µε την παρουσία τουρκικών πολεµικών σκαφών.
Tο "Οικόπεδο 12" ανήκει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονοµική Ζώνη και σύντοµα θα ξεκινή-σουν οι υποθαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, τις οποίες απειλεί να παρεµπο-δίσει η Τουρκία. 
 
http://www.triklopodia.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου