Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Με ψυχραιµία αλλά και µε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα την κλιµάκωση της έντασης µεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ,






  • Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς φοβούνται ενδεχόµενο ανάφλεξης εν όψει και της έναρξης των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο στο κυπριακό "Οικόπεδο 12", όπου εγκαταστάθηκε ήδη η ειδική πλατφόρµα
  • Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Με ψυχραιµία αλλά και µε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα την κλιµάκωση της έντασης µεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και το ενδεχόµενο µιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εν όψει της έναρξης των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο στο κυπριακό "Οικόπεδο 12".
Νυχθηµερόν επί έναν ολόκληρο µήνα οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούν και αναλύουν τις πολιτικές δηλώσεις αλλά και τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, του Ισραήλ, καθώς και των άλλων χωρών της περιοχής (Αίγυπτος - Συρία - Ιράν).
Παράλληλα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάµεις επεξεργάζονται διάφορα στρατιωτικά σενάρια για την αντιµετώπιση οποιασδήποτε αιφνιδιαστικής κίνησης τυχόν εκδηλωθεί από την πλευρά της Τουρκίας ως "ασύµµετρη απειλή" σε οποιοδήποτε ελλαδικό σηµείο.
Τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής, µε επίκεντρο τις έρευνες στους θαλάσσιους χώρους "Λεβιάθαν" και "Αφροδίτη" στην περιοχή µεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, παρακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ διαµηνύοντας προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να σταµατήσει τους λεονταρισµούς και να αποφύγει την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση που θα βλάψει το γενικότερο συµφέρον που είναι η αξιοποίηση κάθε ενεργειακής πηγής που εντοπίζεται στην περιοχή... 
Ο αρχηγός Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1974. Εχει επίσης φοιτήσει σε όλα τα σχολεία του όπλου του και στο εξωτερικό και αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Στρατηγικών Πληροφοριών, Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Αμύνης. Καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ ανέλαβε την 23/7/2011.

Στήριξη
Μάλιστα οι "συµµαχικές δυνάµεις" δείχνουν και εµπράκτως τη στήριξή τους στην Ελλάδα. Οι µεν ΗΠΑ µε την παροχή διευκολύνσεων στον ελληνικό Στόλο (καύσιµα από τις δεξαµενές της Σούδας), η δε ΕΕ διαβεβαιώνει την Αθήνα ότι οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της Τουρκίας θα γυρίσει µπούµερανγκ εναντίον της.
Καταρχάς θα ανακοπεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και επιπλέον θα συσπειρωθούν οι χώρες της Ευρωζώνης πέριξ της Κύπρου και της Ελλάδας στην προοπτική επίλυσης του ενεργειακού προβλήµατος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ ήταν ο μόνος επιτελάρχης που επιβίωσε από τις πρόσφατες κρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, τοποθετήθηκε προσωρινός αρχηγός Στρατού και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων.
Αλλωστε αρµόδιοι αξιωµατούχοι της Κοµισιόν παρατηρούν µε νόηµα ότι η εκδήλωση ενός ελεγχόµενου "θερµού επεισοδίου" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα προκαλούσε τη µετατόπιση του ενδιαφέροντος της παγκόσµιας κοινής γνώµης από την οικονοµία στο γεωστρατηγικό πεδίο και θα λειτουργούσε υπέρ των αγορών.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαµορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει η βραδινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου µε τον Ισραηλινό οµόλογό του Μ. Νετανιάχου.

Ο αντιστράτηγος Μπένι Γκαντζ, ο «πρασινοσκούφης» αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση μονάδων και έλαβε μέρος σε πολλές κρίσιμες επιχειρήσεις των τελευταίων 30 ετών.
Οπως µεταδόθηκε από το Ισραήλ, οι δύο πρωθυπουργοί συµφώνησαν να συγκληθεί οκταµελής υπουργική οµάδα Ελλάδας - Ισραήλ που θα αναλάβει να διαχειριστεί ενδεχόµενη κρίση.
  
 
http://www.triklopodia.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου