Βενιζέλος Λεβεντογιάννης
Ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ ήταν σαφής: “Ο Ρώσικος στρατός σταματά να αγοράζει Καλάσνικοφ. Σταματάμε τις παραγγελίες επειδή το απόθεμα μας
είναι 10 φορές περισσότερο από αυτά που χρειαζόμαστε” .
Η είδηση έπεσε σαν βόμβα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το όπλο μύθος σταματά την παραγωγή του. Το Καλάσνικοφ ή Κάλας η ΑΚ, σταματά. Το όπλο που έγινε σύμβολο στα χέρια των στρατιωτών του Κόκκινου στρατού, στα χέρια των απανταχού επαναστατικών κινημάτων ανά την υφήλιο, το όπλο που έγινε συνώνυμο του αντάρτικού, θα σταματήσει να παράγεται. Το ανακοίνωσε η “μητέρα Ρωσία”. Δεν το χρειάζεται πια.
Γεννήθηκε από ανάγκη στα μέσα της δεκαετίας του 40 και κατέληξε να γίνει το διασημότερο και το πλέον αναγνωρισμένο όπλο στον κόσμο. Και όχι τυχαία. Ένα όπλο αξιόπιστο, με μεγάλο βεληνεκές, με απίστευτη ταχυβολία, ένα όπλο που δεν “κολλάει”, που μπορεί να πυροβολήσει ακόμη και κάτω από το νερό. Ένα όπλο που η σκόνη και η άμμος δεν το μπλοκάρει. Το Καλάσνικοφ, έγινε συνώνυμο της μεγάλης Σοβιετικής αυτοκρατορίας. Φθηνό στην παραγωγή του, εύχρηστο και πάνω από όλα θανατηφόρο ...
Τον τελευταίο χρόνο του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, οι υπεύθυνοι του Κόκκινου στρατού ζήτησαν από τον νεαρό τότε, αρχηγό ενός άρματος Τ-34, τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα αυτόματο πυροβόλο τυφέκιο, που θα διαθέτει 3 στοιχεία: α) θα είναι φθηνό και θα μπορεί να παράγεται μαζικά από τα εργοστάσια των “εργατών και αγροτών του κόκκινου στρατού” β) θα είναι εύχρηστο και αξιόπιστο και γ) θα αντέχει στις κακουχίες και θα έχει μεγάλο χρόνο ζωής.
Ο νεαρός Καλάσνικοφ, άφησε το τανκ του, και κλείστηκε στο σχεδιαστήριο που του έδωσε για αυτό τον σκοπό ο Κόκκινος στρατός. Το μόνο που έκανε ήταν να σχεδιάζει. Να σκέφτεται να αναλύει, να σβήνει και να ξανασχεδιάζει. Κλεισμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στο εργοστάσιο παραγωγής “αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ” στο μακρινό από τη Μόσχα, Ισχεβζστ, στα Ουράλια. Το μοναδικό φως ήταν εκείνο της λάμπας επάνω από το σχεδιαστήριο του. Δεν σταματούσε. Σκεφτόταν και έφερνε στο μυαλό του την ιδανική λύση που του ζήτησε η πατρίδα.
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σταμάτησε όλο αυτό το διάστημα να ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη που δεν ήταν άλλη από την ποίηση. Μόνο σχεδίαζε...
Ήθελε να πετύχει το τέλειο. Ήξερε πολύ καλά και ο ίδιος αλλά και είχε ακούσει εκατοντάδες φορές τα παράπονα των συντρόφων του για τα όπλα που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε ο Κόκκινος στρατός. Όπλα δύσχρηστα, που χάλαγαν αμέσως, που μπλόκαραν με το παραμικρό, που πάθαιναν αφλογιστία, που “αλλού σημάδευες και αλλού έριχναν”.
Ένα πρωινό του 1947, ύστερα από τρία χρόνια έρευνας, η σύλληψη που είχε στο μυαλό του, πήρε σάρκα και οστά. Στηρίχθηκε σε συγκεκριμένα παλαιότερα σχέδια του Σιμόνοφ του Αμερικάνου τυφεκίου Μ1 Garant αλλά και του Γερμανικού Sturmgewehr 44 και βρήκε εκείνο που από την αρχή ήθελε. Το “Αυτομάτ Καλασνίκοβα” γεννήθηκε εκείνο το πρωινό και γιαυτό δίπλα στο ΑΚ από εδώ και στο εξής θα έμπαινε το 4 και το 7. ΑΚ 47.
Τότε δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Επτά δεκαετίες αργότερα το όπλο που κατασκεύασε, και το ΑΚ 47 αλλά και το μετέπειτα ΑΚ74, θα ξεπερνούσε τα 150.000.000 τεμάχια και θα γινόταν το γνωστότερο τυφέκιο στον κόσμο)
Το διαμέτρημα του είναι των 7,62mm. Το βάρος του δίχως γεμιστήρα είναι 4,3 κιλά. Το μήκος του με τη ξύλινη λαβή είναι 870mm και 645mm με την αναδιπλούμενη λαβή για τους αξιωματικούς. Το μήκος της κάννης είναι 16,3 ίντσες. Πυροβολεί με πίεση αερίων και περιστρεφόμενο κλείστρο και παίρνει φυσίγγια των 7,62Χ39mm. Η ταχυβολία του φτάνει τις 600 βολές ανά λεπτό. Η κάννη του δεν λυγίζει από τη θερμότητα και η ταχύτητα εξόδου του βλήματος είναι 715 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Έχει δραστικό βεληνεκές τα 400 μέτρα και μέγιστο τα 1000.
Το όπλο θρύλος στελέχωσε της Σοβιετικές αλλά και όλες τις δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε από περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο.
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είναι σήμερα 92 ετών. Έχει αποκτήσει ένα γιο και 3 κόρες. Έχει τιμηθεί με όλες τις διακρίσεις του Σοβιετικού αλλά και του Ρώσικου κράτους. Συνεχίζει να εργάζεται στο σχεδιαστήριο του στο εργοστάσιο παραγωγής όπλων στο Ισχεβζστ.
Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου δεν του ανακοίνωσαν την απόφαση του Γενικού Επιτελείου γιατί: “ κάτι τέτοιο θα τον κλόνιζε. Μπορεί και να πέθαινε από τη στενοχώρια του. ”
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις. Τις καλύτερες απαντήσεις του σας τις παρουσιάζουμε:
- Στο Ρώυτερς το 1991 είπε: “ Όταν είδα τον Μπιν Λάντεν να πυροβολεί με ένα Καλάσνικοφ, νευρίασα. Τι να πω. Οι τρομοκράτες είναι ηλίθιοι, αλλά χρησιμοποιούν τα καλύτερα όπλα. Είμαι υπερήφανος για το δημιούργημα μου αλλά στεναχωριέμαι όταν είναι σε λάθος χέρια”
- Σε μια επίσκεψη του στη Γερμανία είπε: “Θα προτιμούσα να είχα φτιάξει ένα μηχάνημα που θα βοηθούσε τους αγρότες για να καλυτερέψουν τη ζωή τους.”
- “Η δουλειά μου είναι η ζωή μου και η ζωή μου είναι η δουλεία μου. Το όπλο που έφτιαξα, βοήθησε τη χώρα μου. Είμαι υπερήφανος που έγινε συνώνυμο της λέξης Ελευθερία”
- Εάν δεν ήταν οι Γερμανοί που εισέβαλαν στη χώρα μου τώρα θα ήμουν ποιητής ή θα κατασκεύαζα αγροτικά μηχανήματα.”
- “ Σας πληροφορώ ότι τα βράδια κοιμάμαι σαν πουλάκι. Έχω τη συνείδηση μου 100% ήσυχη. Μη μου λέτε ότι τα όπλα μου έχουν σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Εγώ ότι έκανα το έκανα για να υπερασπιστώ την πατρίδα μου”
- “ Πριν δοκιμάσεις να κατασκευάσεις κάτι νέο. Καλό θα ήταν να ξέρεις τα πάντα για τα ήδη υπάρχοντα”
- “Θα σφίξω το χέρι σε όποιον κατασκευάσει καλύτερο τουφέκι από το ΑΚ”
- “ Ότι είναι περίπλοκο είναι άχρηστο. Ότι είναι απλό είναι χρήσιμο. Αυτό είναι το σλόγκαν μου και σε αυτό στηρίχθηκα”
Δείτε το βίντεο με το εργοστάσιο παραγωγής των ΑΚ
onalert.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου