Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΡΟΛΑΝΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


 
Ελληνοκύπριοι : Να δώσουμε στους Τούρκους μερίδιο 20-25%
ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή διοίκηση πως ¨δεν πήρε μαθήματα από την ιστορία¨ και πρότεινε να δοθεί στους Τουρκοκύπριους το 20-25% του καθαρού κέρδους από το πετρέλαιο που θα εξαχθεί.

Ο Ρολάνδης που είχε βάλει την υπογραφή του στην συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο το 2003 προέβη σε νέες προειδοποιήσεις προς την Ελληνοκυπριακή ηγεσία για το θέμα του πετρελαίου. Ο Νίκος Ρολάνδης σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει ότι η Τουρκία έναντι των μονόπλευρων κινήσεων για γεωτρήσεις της Ελληνοκυπριακής διοίκησης επέλεξε άλλη μέθοδο από αυτήν της απευθείας επέμβασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε. Ο Ρολάνδης εκτός από υπουργός Εξωτερικών υπήρξε και υπουργός εμπορίου στην κυβέρνηση Κληρίδη και είναι γνωστός ως ο άνθρωπος ου έφερε στην επικαιρότητα το θέμα των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, και ανέφερε ότι το γεγονός πως η Τουρκία επέλεξε διαφορετική μέθοδο αυτό δεν σημαίνει πως δεν σκέπτεται την επέμβαση στο μέλλον. Ο Ρολάνδης χαρακτηρίζει ακόμη πιο άσχημη την περίπτωση να κάνει η Τουρκία γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου διότι ¨ Καθώς στην δυτική πλευρά φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου δημιουργείται έτσι ένα περιβάλλον στο οποίο δεν αποκλείεται η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου.
.¨ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ¨
Ο Ρολάνδης ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μπει σε πόλεμο για να υπερασπίσει τους Ελληνοκυπρίους, και ανέφερε τα εξής : Επιπλέον οριστικοποιούμε την διχοτόμηση. Είναι τυχαίο που η Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στα πετρέλαια του Αιγαίου ; Είναι σε κατάσταση να μπει σε πόλεμο για να μας προστατεύσει ; Για αυτό το λόγο πρότεινα ένα λογικό ποσοστό, π.χ. το 20-25% του καθαρού κέρδους είτε μετά από την επίλυση είτε σε προκαθορισθέντα χρόνο να πληρωθεί στους Τουρκοκυπρίους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την συμφωνία για το θαλάσσιο Διεθνές Δίκαιο και λέει ότι δεν την δεσμεύει. Την συμφωνία δεν την υπέγραψαν ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ. Ο Ερντογάν για να γίνει ηγέτης της περιοχής φανέρωσε ότι θέλει να πάρει τους Άραβες δίπλα του, το πώς θα φερθούνε οι άλλοι τώρα δεν ξέρω. Κοιτάξτε και ο Λίβανος έχει αντιρρήσεις. Λίβανος σημαίνει Χεζμπολάχ, και Χεζμπολάχ σημαίνει Ιράν… Κάποιοι λένε ¨να βγάλουμε το πετρέλαιο και μετά να καλέσουμε τους Τουρκοκύπριους, να τους συντρίψουμε και να βρούμε λύση…Τα θέματα δεν λύνονται έτσι. Και ο Μακάριος το 1960 την ίδια νοοτροπία είχε. Είχε πει πως ¨Βάλτε τους Τούρκους στην τσέπη, να καβουρντιστούνε στο λάδι τους και θα έρθουν να δεχτούνε¨…Δεν δέχτηκαν. Δυστυχώς δεν παίρνουμε μαθήματα από την ιστορία. Και αυτοί που δεν παίρνουν μαθήματα από την ιστορία είναι καταδικασμένοι να κάνουν ξανά τα ίδια λάθη¨ . 
www.tourkikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου