Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

"Τραγελαφική η νομική άπψη της Τουρκίας για τις έρευνες".


Νομικό πολιτικό παράδοξο χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ, Χρίστος Ροζάκης.

 
  

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Αλήθεια" επισημαίνει ότι η συμφωνία για καθορισμό υφαλοκρηπίδας Τουρκίας - "ΤΔΒΚ" δεν έχει υπόσταση. Παρατηρεί όμως ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως "κράτος" για έρευνες βορειοδυτικά της Κύπρου και από την άλλη το αντιμετωπίζει ως κοινότητα αναφορικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής AOZ.

   

Ο Κύριος Ροζάκης θεωρεί ότι η Τουρκία θέλει να παρεμβληθεί μεταξύ της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδος και πιστεύει ότι θα κάνει έρευνες και στα ανοικτά της Πάφου για να διεκδικήσει το μείζων στην περιοχή. Οι διαφορές τονίζει είναι μεγάλες και αγεφύρωτες και μπορούν να γεφυρωθούν στα διεθνή δικαστήρια.

   

Σε ερώτηση για το Καστελόριζο απάντησε ότι εφόσον διαθέτει αναμφίβολα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ αυτή επεκτείνεται στο σημείο που αρχίζει η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

   

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου είναι ενδεχομένως να οριοθετήσουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα γι'αυτό, επισημαίνει, προσπαθεί να δείξει ότι είναι παρούσα στην περιοχή.

   

Στο ερώτημα , κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να κατανείμει αναλογικά τα όποια οικονομικά οφέλη προκύψουν από το φυσικό αέριο πριν από την λύση του κυπριακού, η απάντηση του καθηγητή είναι κατηγορηματική : "Αυτό θα γίνει μόνο αν μιλούμε για μια συνολική λύση, όπου οι τουρκοκύπριοι θα είναι μέρος του ενωμένου κράτους".

   

Στην ίδια συνέντευξη ο καθηγητής Χρίστος Ροζάκης τονίζει ότι :" Στο οικόπεδο 12 η Τουρκία δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ο,τιδήποτε, γιατί δεν υπάρχει καμία συνέχεια των ακτών της με τις θαλάσσιες περιοχές στην επίμαχη περιοχή".

 
onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου