Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν μας πτοούν οι απειλές της Τουρκίας



Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλαν Ομήρου, Καρογιάν, Λαμπρινίδης Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων έτυχαν χθες απάντησης από την πολιτική ηγεσία Κύπρου και Ελλάδας, που κάλεσε το διεθνή παράγοντα να παρέμβει και να βάλει στη θέση της την Τουρκία.

Οι ιταμές απειλές του Αττίλα κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την έναρξη διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης υδρογο- νανθράκων, βρήκαν απέναντί τους την ενωμέ- νη φωνή Ελλάδας και Κύπρου. Γιαννάκης Ομήρου, Μάριος Καρογιάν και Σταύρος Λαμπρινίδης τόνισαν πως οι απειλές της Τουρκίας δεν θα πτοήσουν στο να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μάλιστα, να τονίζει πως η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, σε περίπτωση επίθεσης, είναι δεδομένη και αυτονόητη.
Να παρέμβει η Ε.Ε. ο πρόεδρος της βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης ομήρου, σε ομιλία του σε εθνικό μνημόσυνο στο Καϊμακλί, τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πτοηθεί από τις απαράδεκτες και έκνομες απειλές της Τουρκίας και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας και να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του διεθνούς δικαίου.
«Να την καλέσουν», υπέδειξε, «να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι συνέχιση αμφισβήτησης της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει η Ε.Ε., θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας». Αποφασιστική αντίσταση… Τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε, κλιμακώνεται από την Τουρκία συστηματική προ- σπάθεια δημιουργίας έντασης στην Ανατολική μεσόγειο. «με την αμφισβήτηση των κυ- ριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο, με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μιαν ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κρά- τους», είπε. ο κ. ομήρου υπέδειξε στη συνέχεια πως μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη πρό- ταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον. «Και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σ’ έναν αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον», ανέφερε.
Να πιεστεί από τη διεθνή κοινότητα Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΚο μάριος Καρογιάν τόνισε πως «ούτε εκβιασμοί και απει- λές ούτε πολεμικές ιαχές και ψεύτικα διλήμματα είναι ικανά να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας». σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνη- μοσύνου του ήρωα μενέλαου Κανάκη στη Λεμεσό, υπέδειξε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία για να μην ενεργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚο μάριος Καρογιάν.
«Αναμφίβολα υπάρχει μια κορύφωση των τουρκικών απειλών», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα που η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία και είναι η ώρα που θα στείλει ξεκά- θαρα μηνύματα ότι δεν μπορεί να είναι ο τα- ραξίας της περιοχής και ούτε και μπορεί να συνεχίζει να είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας». μέχρι σήμερα, είπε, υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις τόσο από ισχυρά κράτη της διεθνούς κοινότητας όσο και από διεθνείς οργανισμούς. Όμως, συνέχισε, «θα πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι τοποθετήσεις και θα πρέπει να σταλούν πιο ψηλά τα μηνύματα προς την Τουρκία να μην επιχειρήσει ηρωικές μωρίες σε μια περιοχή που είναι ήδη αποσταθεροποιημένη και να μην επιχειρήσει να διεκδικήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μια μικρής χώρας όπως είναι η Κύπρος, που όμως έχει το δικαίωμα, όπως και άλλες χώρες, το δικό της τον πλούτο να τον αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όπως το νομίζει».
Παράνομη και απαράδεκτη η βία
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Στ. Λαμπρινίδης, ερωτηθείς κατά πόσον η υπερκινητικότητα της Τουρκίας και η σκληρή ρητορική με απειλές χρήσης βίας μπορεί να είναι μπλόφα, ο κ. Λαμπρινίδης είπε πως «η απειλή χρήσης βίας είναι απλώς παράνομη και απαράδε- κτη». «Είτε πρόκειται για μπλόφα είτε όχι», κατέληξε, «δημιουργεί κλίμα έντασης και αυξάνει το ενδεχόμενο κακών υπολογισμών και απρόβλεπτων καταστάσεων»  
«Δεν χρειαζόμαστε χωροφύλακα»  
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης, τόνισε χθες πως η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, σε περίπτωση επίθεσης, είναι δεδομένη και αυτονόητη. Η ανατολική Μεσόγειος, τόνισε, «δεν χρειάζεται χωροφύλακα και μάλιστα χωροφύλακα που, αντί να εφαρμόζει το διεθνή νόμο, είναι ο πρώτος που τον παραβιάζει, όπως έδειξαν οι απειλές για σύναψη, δήθεν, συμφωνίας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τα κατε- χόμενα».
Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε ακόμη πως, εάν ήταν στη θέση του Τούρκου Πρωθυπουργού και έβλεπε ότι ολόκληρη η γειτονιά του είναι στον αέρα και ότι έχει τόσα ανοικτά ζητήματα στο εσωτερικό, μεγάλες προκλήσεις στα σύνορά του και τον κίνδυνο να χτυπήσει την πόρτα του η διεθνής οικονομική κρίση, θα προσπαθούσε να συμβάλει, με κάθε τρόπο, στην εκτόνωση της έντασης. «Επειδή, όμως, είμαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και επειδή δεν μπορώ να καθορίσω τη συμπεριφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού», υπογράμμισε, «οφείλω, με ψυχραιμία και απόλυτη αποφασιστικότητα, να είμαι πάντα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο». «Ταυτόχρονα», είπε, «επιδιώκω να προωθώ δυναμικά το σταθεροποιητικό και καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας στις εστίες έντασης της γειτονιάς μας».  

http://www.sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου