Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

F.Times: Η Ελλάδα διχάζει επικίνδυνα τις χώρες της Ευρωζώνης, που δεν την εμπιστεύονται πλέον...


Image
Σοβαρό ρήγμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times,
που επικαλείται υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι 7 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Οι FT αναφέρουν ότι η διάσταση απόψεων αυτή προκύπτει εξαιτίας κλιμακούμενων φόβων ότι οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο είχε εκτιμηθεί δύο μήνες πριν και απειλεί να διαταράξει την ήδη επίπονη συμφωνία που συζητήθηκε με τους ιδιώτες ομολογιούχους τον Ιούλιο.

«Αν και οι «σκληροπυρηνικοί» στην Γερμανία και την Ολλανδία έχουν ηγηθεί της απαίτησης να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες ο ιδιωτικός τομέας, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση. Φοβούνται ότι αν ξανανοίξει η συμφωνία για τα ομόλογα θα προκληθεί νέο ξεπούλημα μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα και άλλα περιφερειακά ομόλογα» τονίζουν οι FT.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων όσον αφορά την πρόταση να ανοίξει ξανά η συμφωνία με τους ομολογιούχους, που θα προκαλέσει μεγαλύτερη και ενωρίτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ακόμη και εντός της Γερμανίας, οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι για το αν πρέπει να πιεστούν οι ιδιώτες πιστωτές σε μεγαλύτερο «κούρεμα.»

Το Βερολίνο από παλιά ήθελε να συμβάλλουν περισσότεροι οι ιδιώτες στη νέα διάσωση, αλλά τώρα η γερμανική επιμονή έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τις πηγές των FT.
«Οι υπουργοί Οικονομικών ήλπιζαν αρχικώς να έχει επικυρωθεί η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα την Δευτέρα, αλλά τώρα η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι την έκτακτη σύνοδο σε δύο εβδομάδες».

«Το Βερολίνο αναμένεται εντέλει να εγκρίνει την δόση. Αλλά ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι Γερμανοί ρυθμιστές θέλουν στην συνέχεια οι τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογά τους ή να επαναδιαπραγματευτούν bond swaps, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης στις αξίες των ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο και μετά».

Με βάση τους όρους της συμφωνίας του Ιουλίου, οι ομολογιούχοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου 135 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν έως το 2020 με νέα ομόλογα, που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποπληρωθούν μετά από δεκαετίες. Η συμφωνία αυτή ενέχει «κούρεμα» 21% για τους ομολογιούχους, αλλά τώρα οι Γερμανοί λένε ότι υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν μια συμφωνία που ήταν πολύ ευνοϊκή προς τις τράπεζες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου