Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

«Κανένα πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και στις συντάξεις»


ανακοινώσεις, αρχηγοί, Γιώργος Παπανδρέου, διάγγελμα, Ευάγγελος Βενιζέλος, κόμμαΛίγο μετά τις 9 μεταδόθηκε το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκ
ε αισιόδοξος και καθησυχαστικός. Ξεκινώντας  το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός είπε: «Η χθεσινή απόφαση μας δίνει το χρόνο και την ευκαιρία να χαράξουμε το δικό μας δρόμο» ενώ αμέσως μετά έσπευσε να τονίσει: «Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τράπεζες και συντάξεις. Το αντίθετο. Δημιουργεί νέες δυνατότητες από την ανάπτυξη, την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, μέχρι την στήριξη στην κοινωνική πρόνοια και την εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα». Μάλιστα αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών είπε:«Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του Ελληνικού λαού. Οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος. Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας» και πρόσθεσε:«Θέλουμε του χρόνου να μην προστεθούν νέα χρέη και θα το καταφέρουμε». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων και τον ρόλο των εταίρων μας «Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας. Θέλουν την επιτυχία, και όχι την αποτυχία της Ελλάδας. Βάζουν και αυτοί πλάτη.» είπε «Όταν δουλεύουμε μαζί, όταν τολμάμε, τελικά κατακτάμε τους στόχους μας.» και ζήτησε σύμπνοια λέγοντας:«Μάχη που δεν δίνεται είναι μάχη που χάνεται.Θα χρειαστεί να δουλέψουμε μαζί. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανείς άλλος για μας.»Αναφέρθηκε όμως και στο ζήτημα της επιτροπείας λέγοντας:«Τίποτα σε αυτή την συμφωνία δεν θυσιάζει τη δυνατότητά μας να πάρουμε τις αποφάσεις μας.Η τεχνογνωσία και οι συμβουλές ειδικών, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.» ενώ απέδωσε τα προβλήματα της χώρας στην εξουσία:«Είχαμε ένα κράτος σπάταλο και αδιαφανές. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την εξουσία.»
Και έκλεισε στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας:«Θα φτιάξουμε ένα κράτος που θα απελευθερώσει την οικονομία και τον πολιτισμό και θα υπηρετεί τον πολίτη. Θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Ο καθένας να κάνει την δική του μικρή επανάσταση για μια πιο παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα.» 

Τι είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο
Η ικανοποίηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κατεγράφη στη έκτακτη συνεδρίαση του το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσαν διεξοδικά την συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της σκληρής και πολυήμερης διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας μέσω της μόνιμης επιτήρησης, είπε ότι ετέθη, πράγματι, σε κάποια στιγμή των διαπραγματεύσεων αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Στο υπουργικό Συμβούλιο διευκρινίστηκε ότι η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλύοντας τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντιδράσεις του τραπεζικού συστήματος είπε ότι κάποια ΜΜΕ και προοδευτικά κόμματα υιοθετούν και αναπαράγουν τα επιχειρήματα των τραπεζών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ορισμένα ΜΜΕ αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικό σύνδρομο που προωθεί την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση των πολιτών.
Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς το καθαρό κέρδος από την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να φθάσει στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ κάθε χρόνο η απομείωση των τόκων θα αποφέρει κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ισοδυναμεί με ένα πολυνομοσχέδιο και μια έκτακτη εισφορά ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου