Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΓΑΠ: «Πάμε στις Βρυξέλλες με στόχο να μείνουμε στο ευρώ»



Γιώργος Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση, κούρεμα χρέους, αναδιάρθρωση χρέου, υπουργΟ φόβος ότι δεν θα ληφθεί απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής αλλά και με διεθνώς διακινούμενες πληροφορίες ότι θα υπάρξει αναβολή
της συνεδρίασης κυριάρχησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου για νέες αναβολές». Παράλληλα, κατέθεσε την ανησυχία ηγετών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι αναφέρονται «σε κίνδυνο ακόμη και διάλυσης της Ευρώπης». Ενώ προειδοποίησε ότι «όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταλήξουμε σε αποφάσεις». Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και πάλι σχεδόν ανοικτά για «κούρεμα» σε χρέος και σε επιτόκια τα οποία είναι δυσβάσταχτα. Περιγράφοντας την εθνική θέση, είπε πως «πρέπει να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα» και κάλεσε την Ε.Ε. «να λάβει επιτέλους σοβαρές και αποτελεσματικές αποφάσεις, για να σταματήσει αυτή την κρίση», προσθέτοντας: «Η μικρή φωτιά έγινε πυρκαγιά πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα σήμερα».
Τόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσαν τους υπουργούς «όσο γίνεται πληρέστερα» για τις τρέχουσες εξελίξεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής,(για την ακρίβεια θα γίνουν δύο, μια κανονική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ των 27 και η υπό θεσμική διαμόρφωση Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης) καθώς και για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Εκφράστηκε διάχυτη ανησυχία ότι η απόφαση της Κυριακής θα είναι γενικόλογη, περιγράφοντας απλώς ένα πλαίσιο λύσης, λόγω της έντονης διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας στην προχθεσινή άτυπη σύσκεψη στην Φρανκφούρτη. Πηγές του οικονομικού επιτελείου ωστόσο εκτιμούσαν ότι η απόφαση θα ληφθεί «οπωσδήποτε πριν την Σύνοδο των G-20» που έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Νοεμβρίου. Στη συνεδρίαση του υπουργικού υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις μιας "μη απόφασης" σε όλη την Ευρωζώνη. «Περιμένουν την Ελλάδα, αλλά μπορεί να "σκάσουν" άλλα κανόνια σε πολύ μεγαλύτερες χώρες , όπως η Ιταλία...» έλεγε με νόημα υπουργός.
Σε δραματικούς τόνους, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πολύ θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ιουλίου, «αποδείχτηκαν, σε ό,τι αφορά μια συνολική προοπτική της Ευρώπης, ανεπαρκείς». Επεσήμανε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο, λόγω της αδυναμίας της να δει εγκαίρως την πραγματική διάσταση της κρίσης -δηλαδή ότι υπάρχουν συστημικά προβλήματα- και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις». Και επεσήμανε ότι «αν είχαν εγκαίρως ληφθεί ισχυρές αποφάσεις, δεν θα χρειαζόταν καν να μιλάμε σήμερα για την περαιτέρω αύξηση των πόρων του EFSF, νέα πακέτα και όλα αυτά, τα οποία τώρα συζητούνται». Ο κ. Παπανδρέου για πολλοστή φορά σημείωσε με έμφαση: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την ευρωπαϊκή Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίσιμο και κομβικό σημείο, είναι η Ευρώπη πια αυτή που βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο και κινδυνεύει να παρασύρει και την παγκόσμια οικονομία».
Προειδοποίησε δε ότι «αν δεν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων στην Ευρώπη, με καθοριστικές αποφάσεις την Κυριακή, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη συνολικά, θα βρεθούμε όλοι στη δίνη μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, με θύματα τους απλούς πολίτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά φοβάμαι ίσως και σε όλο τον πλανήτη». Κάλεσε δε και το G-20, «να πάρει και αυτό θέση και να δράσει επιτέλους, με αποφάσεις που δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα εφαρμοστούν».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι για τις εξελίξεις αυτές είχε «συνεχείς τηλεφωνικές και άλλες επαφές με εταίρους και θεσμικούς συνομιλητές μας, καθώς και επαφές σε τεχνικό επίπεδο» ενώ υπενθύμισε ότι ενημέρωσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα, τόνισε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «του πρότεινα να με συνοδεύσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να έχει και αυτός όσο πιο άμεση συμμετοχή στις διεργασίες, να συμβάλει και αυτός σε μια προσπάθεια και να φανεί επιτέλους αυτή η εθνική ενότητα που άλλες χώρες έχουν επιδείξει». Χαρακτήρισε δε «τερτίπια μικροπολιτικής λογικής» και για «μικρότητα» αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι η πρόταση του έγινε τηλεφωνικώς την επόμενη ημέρα και όχι στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον κ. Σαμαρά. «Είναι κρίμα που αρνήθηκε και δεν νομίζω ότι ευσταθεί πλέον οποιαδήποτε δικαιολογία περί ελλιπούς ενημέρωσης» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να μείνει έξω από το χορό. Θέλει να μην αναλαμβάνει ευθύνες, τις οποίες θα έπρεπε οποιοδήποτε κόμμα να αναλάβει, πολύ περισσότερο αυτό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδίως όταν αυτό το κόμμα ως προηγούμενη κυβέρνηση, μας έφερε μέχρι εδώ. Θέλει να διατηρήσει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει, ίσως και ό,τι να 'ναι. Είναι κρίμα για τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε σχέση με τις εσωτερικές κοινωνικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. «Πρέπει να κατανοήσουν ότι και οι απεργίες, και οι διαδηλώσεις, και οι διαμαρτυρίες, έχουν μια πραγματική βάση. Δεν είναι μόνο κάποιοι προνομιούχοι που αντιδρούν, επειδή χάνουν προνόμια» είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τόνισε με νόημα: «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, μεταξύ άλλων, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, όχι μόνο για να μην κινδυνεύσει η 6η δόση, αλλά για να είμαστε και σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, σε μια κρίσιμη, ίσως την πιο κρίσιμη - και ελπίζουμε οριστική - διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον για το μεγάλο θέμα του χρέους».
Επανέλαβε δε τους στρατηγικούς στόχους με τους οποίους προσέρχεται στη διαπραγμάτευση της Κυριακής:
  1. Να είμαστε και να παραμείνουμε στο ευρώ.
  2.  Αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητάμε, είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος, αλλά βεβαίως και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια.
  3.  Να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. σημειώνοντας ότι «λόγω του υπερδανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν εκτιναχθεί οι τόκοι που πληρώνουμε, από τα 12 δις το χρόνο το 2009, στα 18 δις το χρόνο το 2012».
  4.  Η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία και να δώσει πια τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
  5.  Όλες οι αποφάσεις μας να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.
  6.  Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις, για την κρίση που τείνει πια να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση.    http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου