Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

SOS από Σόιμπλε για την Ευρωζώνη ενόψη Συνόδου Κορυφης



Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,Ευρωζώνη,οικονομία,χρέος,κρίση χρέους,αποφάσεις,Σύνοδος ΚορυφΜε τόνους δραματικούς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε σήμερα «σοβαρή» την κατάσταση στην ευρωζώνη
αναφερόμενος στην κρίση χρέους. Ταυτόχρονα κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους απέναντι στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, παίρνοντας  σοβαρές αποφάσεις.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, το ξέρει ο καθένας», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στις συνόδους κορυφής με τους ομολόγους του και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες», στη Γαλλία στις 2 και 3 Νοεμβρίου, επεσήμανε ο Σόιμπλε.
Πάντως ο γερμανός υπουργός διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί, υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την "ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του (γερμανικού) κοινοβουλίου" για τα μέτρα. "Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία", επεσήμανε.
Πάντως, η Γερμανία δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άδεια τραπεζικής δραστηριότητας και πρόσβαση στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Βερολίνο δεν συμφωνεί με αυτό το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. "Δεν τίθεται θέμα" πρότασης αυτού του σχεδίου, δήλωσε.
http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου