Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχει στην Ευρωζώνη σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας



Δεν υπάρχει στην Ευρωζώνη σχέδιο διάσωσης της ΙταλίαςΗ ευρωζώνη δεν έχει κανένα σχέδιο για την χρηματοοικονομική στήριξη, ή διάσωση, της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι τα κόστη δανεισμού της χώρας αυξήθηκαν
ραγδαία, σε επίπεδο που οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το χρέος της δεν είναι πλέον βιώσιμο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ σήμερα.
«Οικονομική βοήθεια δεν προβλέπεται», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζεται καν η περίπτωση να δοθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή στη Ρώμη.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα μπορεί να παρέχει τέτοιες προληπτικές διαθέσιμες πιστώσεις σε χώρες οι οποίες δεν είναι σε θέση να δανείζονται από τις αγορές μόλις οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν στις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της μόχλευσής του, περί τα τέλη Νοεμβρίου.
Το ΕΤΧΣ αναμένεται να είναι τότε σε θέση να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή και στην δευτερογενή ομολόγων, χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς που θα τετραπλασιάσουν ως πενταπλασιάσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά του σήμερα, που ανέρχονται σε περίπου 250 δισ. ευρώ.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7% σήμερα.
Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ όταν τα κόστη του δανεισμού τους είχε φθάσει σε τέτοια επίπεδα.
Όμως το μέγεθος του δυνητικού δανεισμού της Ιταλίας, η οποία χρειάζεται να καταβάλει 326 δισ. ευρώ σε χρέος που "ωριμάζει" μέσα στους επόμενους 12 μήνες, είναι πολύ μεγάλο ώστε να το χειριστεί το ΕΤΧΣ.
Εναπόκειται στην Ιταλία να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αποπληρώσει όσα δανείζεται.
«Θα πρέπει να αποδείξει ότι οι αποδόσεις δεν είναι δικαιολογημένες, διότι δεν είναι», είπε ένας αξιωματούχος. «Δεν υπάρχουν πολλά, εάν υπάρχει κάτι, που να μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης την οποία η Ιταλία θα πρέπει να οικοδομήσει η ίδια. Μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο από τα περιθώρια».
Ένας διπλωμάτης της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχουν ελπίδες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα υποστηρίξει την Ιταλία, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Οι γραμμές επικοινωνίας είναι ακόμα ανοικτές. Αλλά η ΕΚΤ δεν θα κάνει κάποια ανακοίνωση προς αυτό (την υποστήριξη της Ιταλίας). Η ΕΚΤ θα προσελκυσθεί όπως και όλοι οι άλλοι από την δύναμη της βαρύτητας» (να ενεργήσει), πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ προέβη σε εσπευσμένες αγορές ιταλικών ομολόγων σήμερα, δίνοντας μεγαλύτερος βάρος σε εκείνα 2ετούς και 10ετούς ωρίμανσης για να αναχαιτίσει την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με παράγοντες των χρηματαγορών. Αλλά η παρέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα απλώς να μειωθεί το επιτόκιο των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 7,25% από το 7,46%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου