Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Η Αυστραλία απαγορεύει ακόμα και τις μάρκες των τσιγάρων


Η Αυστραλία απαγορεύει ακόμα και τις μάρκες των τσιγάρωνΠιο κοντά στην εφαρμογή μίας από τις αυστηρότερες αντικαπνιστικές νομοθεσίες στον κόσμο βρίσκεται από σήμερα η Αυστραλία ύστερα από την ψήφιση από
τη Γερουσία ενός νομοσχεδίου που επιβάλλει ένα ομοιόμορφο πράσινο πακέτο (φωτό) για όλες τις μάρκες τσιγάρων με γραφικά και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο για την υγεία.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Βρετανίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που εξετάζουν την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων. Ωστόσο, έντονη είναι η αντίδραση των καπνοβιομηχανιών που απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια, ενδεχομένως και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Διεθνείς καπνοβιομηχανίες, όπως οι British American Tobacco, Britain's Imperial Tobacco και Philip Morris έχουν απειλήσει ήδη με προσφυγές και διεκδίκηση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποζημιώσεις με το επιχείρημα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους περί εμπορικού σήματος και πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η απόφαση της Γερουσίας θα πρέπει να επικυρωθεί από την Κάτω Βουλή εντός δύο εβδομάδων ύστερα από τροποποιήσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, γεγονός που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις καπνοβιομηχανίες για να αλλάξουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους. 
Η Αυστραλία απαγορεύει ακόμα και τις μάρκες των τσιγάρων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου