Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

170 εκατ. ευρώ σε ασήμι βρέθηκαν σε πλοίο στον βυθό του Ατλαντικού!


ImageΔιακόσιοι τόνοι ασήμι αξίας 170 εκ. ευρώ ανακαλύφθηκαν από την αμερικανική εταιρεία αρχαιολογίας και ναυαγιαιρεσίας Odyssey Marine σε βάθος 4.700 μέτρων στο ναυάγιο του Gairsoppa, το οποίο με το ξέσπασμα του πολέμου εκτελούσε δρομολόγια για το βρετανικό εμπορικό ναυτικό.


Το πλοίο βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 1941, από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου, ενώ είχε πέσει σε κακοκαιρία και προσπαθούσε να προσαράξει στην Ιρλανδία. Μόνος ένας ναύτης, ο Ρίτσαρντ Άιρες, κατάφερε να φθάσει ζωντανός στη στεριά έπειτα από 13 ημέρες στη θάλασσα.

Το ναυάγιο του πλοίου βρέθηκε στον βυθό σε κατακόρυφη θέση, με τα αμπάρια απασφαλισμένα. Το φορτίο ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ρομποτικών υποβρυχίων. Το Gairsoppa μετέφερε 200 τόνους ασήμι για τις ανάγκες της χρηματοδότησης του πολέμου από την Καλκούτα της Ινδίας στο Λίβερπουλ μέσω του Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που σύναψε η Odyssey με το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, η εταιρεία θα κρατήσει το 80% της αξίας του φορτίου, κάτι που θα της αποφέρει περίπου 136 εκ. ευρώ. «Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση -τον εντοπισμό και την αναγνώριση του ναυαγίου- τώρα δουλεύουμε σκληρά για να σχεδιάσουμε τη φάση της ανέλκυσης» σχολίασε ο Άντριου Κρεγκ της Odyssey Marine. Οι εργασίες ανέλκυσης αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου