Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

(βίντεο) 250 νέα στρατιωτικά φυλάκια-βάσεις κατασκευάζει η Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα


ImageΜετά τις καταστροφικές για τον τουρκικό Στρατό επιθέσεις του PKK στα φυλάκια που ο πρώτος διατηρεί σε ολόκληρη την ΝΑ Τουρκία η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
αποφάσισε να αξιοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας και την κατασκευή πάνω απο 250 σύγχρονων προστατευόμενων στρατιωτικών φυλακίων στις συνοριακές περιοχές.
Το πρώτο από αυτά τα 250 φυλάκια παραδόθηκε πρόσφατα και βρίσκεται στην περιοχή Baskale της επαρχίας Van μερικά χιλιόμετρα από τα τουρκοιρανικά σύνορα. Το νέο φυλάκιο κατασκευάστηκε με χαμηλό κόστος από την κρατική εταιρεία κατασκευών TOKI (αντίστοιχη της δικής μας ΜΟΜΑ η οποία καταργήθηκε πριν από πολλά χρόνια), σε υπερυψωμένο σημείο με δύο εξωτερικές περιμέτρους η πρώτη με τους αισθητήρες και η δεύτερη με προστατευόμενες θέσεις πυρός κατασκευασμένες από ενισχυμένο τσιμέντο.
Η πρόσβαση στην εξωτερική περίμετρο γίνεται μέσω τούνελ που συνδέουν την περίμετρο με το εσωτερικό της βάσης παρέχοντας προστασία στα στρατεύματα που προστρέχουν να επανδρώσουν τις θέσεις πυρός κατά την διάρκεια μίας επίθεσης.
Στο εσωτερικό το νέου είδους φυλάκιο διαθέτει επαρκείς χώρους ενδιαιτήσεων, με τρία κτιριακά συγκροτήματα, κέντρο επιχειρήσεων, χώρους φύλαξης τεθωρακισμένων οχημάτων (συνήθως οχήματα 4x4 Cobra και Kirpi) θέσεις πυροβολικού των 105 χλστ (τουλάχιστον δύο πυροβόλα M 101) θέσεις όλμων, δυο πύργους-υπερυψωμένες σκοπιές όπου έχουν τοποθετηθεί πανοραμικοί αισθητήρες συμπεριλαμβανομένων θερμικών καμερών της Aselsan με εμβέλεια 8 χλμ, περιμετρικά τοποθετημένες τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού εξοπλισμένες με πολυβόλα των 7,62 χλστ, αριθμό mini UAV για την επιτήρηση της περιοχής σε απόσταση τουλάχιστον 15 χλμ και ελικοδρόμιο το οποίο όμως βρίσκεται εκτός του στρατοπέδου.
Μετά από την πικρή εμπειρία που απεκόμισε ο τουρκικός Στρατός από τις επιθέσεις του PKK στα φυλάκια του ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε και στην προστασία των κτιρίων. Έτσι στο νέο φυλάκιο τα παράθυρα των κτιρίων είναι εξοπλισμένα με πλέγματα και μπάρες για την προστασία των στρατιωτών από πλήγματα RPG.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κάθε φυλάκιο θα επανδρώνεται από 60-70 στρατιώτες απασχολώντας συνολικά πάνω 15.000-17.500 άνδρες για την φύλαξη των περιοχών που επιχειρεί το PKK. Σημειώνεται ότι οι απώλειες του τουρκικού Στρατού από το 2002 που ανέλαβε την εξουσία το AKP μέχρι και το 2010 είναι 864 νεκροί στρατιωτικοί ενώ για το 2001 μέχρι στιγμής ξεπερνάνε τους 80. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου