Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Το στοματικό σεξ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου


Αμερικανοί επιστήμονες ανέφεραν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν το στοματικό σεξ με τον καρκίνο και παρότρυναν για περισσότερη έρευνα πάνω στο
πώς ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των καρκίνων στο στόμα στους λευκούς άνδρες.

Στις Η.Π.Α., ο καρκίνος στο στόμα εξαιτίας μόλυνσης με HPV είναι πιο διαδεδομένος από τον καρκίνο από τη χρήση καπνού, που παραμένει το κύριο αίτιο για τέτοιους καρκίνους στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ειδικός Maura Gillison του Πανεπιστημίου του Ohio, που ερευνά τον HPV και τον καρκίνο εδώ και 15 χρόνια, αναφέρει πως ερευνητές έχουν βρει μια αύξηση 225% στον καρκίνο του στόματος στις Η.Π.Α. από το 1974 έως το 2007, κυρίως στους λευκούς άνδρες, και συνεχίζει, επισημαίνοντας πως, όταν συγκρίνουμε ανθρώπους που έχουν μια στοματική μόλυνση ή όχι…, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι ο αριθμός των συντρόφων με τους οποίους το άτομο έχει κάνει στοματικό σεξ. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, όταν ο αριθμός των συντρόφων αυξάνεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Η Gillison συνεχίζει λέγοντας ότι προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει πως όσοι έχουν κάνει στοματικό σεξ σε 6 ή περισσότερους συντρόφους στη ζωή τους αντιμετωπίζουν 6πλάσιο υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν καρκίνο του κεφαλιού ή του λαιμού σχετιζόμενο με HPV απ’ όσους με λιγότερους από 6 συντρόφους. Όμως, αν και η σχέση μεταξύ HPV και καρκίνου στον τράχηλο είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια και υπάρχουν πλέον εμβόλια για να παρέχουν κάποια προστασία, πρέπει να γίνουν έρευνες, για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση και να διαπιστωθούν τα αίτια.

Το πεδίο του καρκίνου του τραχήλου είναι 20 χρόνια μπροστά και δεν μπορούμε να αποδείξουμε με βεβαιότητα πως κάποιες συμπεριφορές συνδέονται με κίνδυνο μόλυνσης. Συγκεκριμένα, η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του στόματος στις Η.Π.Α. συνέβη κυρίως στους νέους λευκούς άνδρες και δεν γνωρίζουμε την απάντηση στο γιατί.

Η ερευνήτρια Diane Harper του Πανεπιστημίου του Missouri είπε πως τέτοιου είδους έρευνες θα πάρουν χρόνο, αλλά το πεδίο του στοματικού καρκίνου μπορεί να καλυφθεί γρηγορότερα με χρήση νέων τεχνολογιών που έχουν ήδη αναπτυχθεί για τον εντοπισμό του HPV σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ επεσήμανε ότι μια από τις επιστημονικές τεχνολογίες που έχουν εξελιχθεί με τον καιρό είναι ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζουμε τον HPV. Μάλιστα, όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ίδια «πιστεύω πως οι τομείς αναφορικά με τον καρκίνο του κεφαλιού και του λαιμού θα ωφεληθούν απ’ αυτό, επειδή έχουμε εξετάσει κάθε είδους τεχνικές στο εργαστήριο, για να βεβαιωθούμε πως αυτό που βρίσκουμε είναι HPV και να βρούμε σχετικές πληροφορίες για αυτό».

Σύμφωνα με το Εθνικό Καρκινικό Ινστιτούτο, υπάρχουν έως και 150 διαφορετικοί τύποι ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων και περίπου 40 απ’ αυτούς μπορούν να μεταδοθούν με το σεξ. Κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλες ποικιλίες υψηλότερου κινδύνου μπορεί να επιφέρουν στοματικούς, πρωκτικούς, κολπικούς και πεϊκούς καρκίνους.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις HPV είναι συνηθισμένες και συχνά χωρίς συμπτώματα και οι περιπτώσεις που δεν έχουν αντιμετωπισθεί στις γυναίκες είναι το κύριο αίτιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μισοί από όλους τους σεξουαλικά ενεργούς Αμερικανούς θα προσβληθούν με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, υπολογίζει το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας Λοιμώξεων.

Δύο εμβόλια εγκρίθηκαν από τον αμερικανικό ΕΟΦ το 2006 για τύπους HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου και κονδυλώματα. Ωστόσο, μόνο το 40% των κοριτσιών στην Αμερική έχει λάβει μια δόση και μόλις 17% και τις τρεις δόσεις, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο ιατρικό έντυπο του «New England» κατέδειξε πως το εμβόλιο για το HPV θα μπορούσε να εμποδίσει το 90% των κονδυλωμάτων στους άνδρες και το εμβόλιο έχει εγκριθεί επίσης εναντίον του πρωκτικού καρκίνου στους άνδρες και τις γυναίκες.

Η Harper τόνισε πως δεν συνιστούσε στον γενικό πληθυσμό να κάνει το HPV εμβόλιο, επειδή η έρευνα δεν έχει ακόμα αποδείξει την αποτελεσματικότητά του για τον καρκίνο του τραχήλου πέρα από τα 5 με 8 χρόνια, ενώ συνέχισε λέγοντας πως γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως πως αν το εμβόλιο δεν διαρκεί για τουλάχιστον 15 χρόνια, ο καρκίνος του τραχήλου δεν θα εμποδιστεί, αλλά θα μετακινηθεί χρονικά μόνο.

Προς το παρόν, η Harper και η συνάδελφός της, Bonnie Halpern-Felsher, του Πανεπιστημίου του San Francisco συνέστησαν οι ασθενείς να κουβεντιάζουν για τον HPV με τους γιατρούς τους.

«Αν μιλήσετε σε ειδικούς της υγείας και κυρίως γονείς κι άλλους εκπαιδευτικούς, δεν μιλούν στους εφήβους για το στοματικό σεξ, απλούστατα» αναφέρει η Halpern-Felsher, που έχει μελετήσει τις στάσεις των εφήβων και τις σεξουαλικές συμπεριφορές, καταλήγοντας στο ότι «οι έφηβοι δεν έχουν ιδέα πως το στοματικό σεξ σχετίζεται με οποιαδήποτε αρνητική κατάληξη όπως τα ΣΜΝ, τον HPV, τα χλαμύδια κ.λπ.».

Πηγή: WASHINGTON (AFP)- news.yahoo.com 
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,


www.andrologia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου