Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Κοράκια» πάνω από τα κουφάρια της Ελλάδας


 
Πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα οι «επενδυτές-γύπες» (distress ή vulture funds), οι οποίοι ειδικεύονται στην απόκτηση, έναντι χαμηλού τιμήματος, εταιριών ή ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων από ιδιοκτήτες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Πρόκειται για εξειδικευμένα επενδυτικά οχήματα που συνήθως εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους και αγοράζουν είτε κρατικά ομόλογα χρεοκοπημένων ή σχεδόν χρεοκοπημένων κρατών είτε ακίνητα και επιχειρήσεις ιδιωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Τα συγκεκριμένα funds «μύρισαν αίμα» στην Ελλάδα, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης και αναζητούν τρόπους να πωλήσουν (ακόμα και μισοτιμής...) διάφορα περιουσιακά στοιχεία. Δεν θεωρείται τυχαία η εμφάνιση στελεχών της αμερικανικής Strategic Value Partners (SVP), η οποία διαχειρίζεται vulture funds ύψους άνω των πέντε δισ. δολαρίων, στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί ακολουθούν στην ουσία τα χνάρια του Κατάρ, το οποίο δανειοδότησε την επένδυση για τον χρυσό της Χαλκιδικής. Μερικά vulture funds συμμετείχαν και στη διάσωση της Wind Hellas μετά την εγκατάλειψή της από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις.

Κατά πληροφορίες, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι «επενδυτές-γύπες» αναζητούν θυγατρικές εισηγμένων εταιριών και αξιόλογα ακίνητα στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη ρευστότητα που δεν μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα. Αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες ανά την Ευρώπη πωλούν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να κλείσουν τις τρύπες από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αμερικανοί της SVP ειδικεύονται και στην αγορά προβληματικών δανείων από τις τράπεζες (τα τελευταία χρόνια μόνο στην Ευρώπη έχουν αγοράσει τέτοια δάνεια ύψους περίπου έξι δισ. δολαρίων), ενώ είχαν συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 εξαγορές προβληματικών επιχειρήσεων στη γηραιά ήπειρο.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν τους «γύπες» επισημαίνουν ότι αυτή την περίοδο δέκα vulture funds ετοιμάζονται να «σηκώσουν» περί τα 8 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς προβλέπουν ότι η κρίση θα ενταθεί και θα μπορούν να αποκτήσουν κοψοχρονιά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.


Φώτης Κόλλιας 
http://www.triklopodia.com/2011/10/korakia-pano-apo-ta-koufaria-tis.html?utm_source=BP_recent

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου