Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Διεκόπη η απογραφή πληθυσμού στα Σκόπια - Καχυποψία μεταξύ Σλαβομακεδόνων & Αλβανών

Image
Η απογραφή πληθυσμού που είχε ξεκινήσει στα Σκόπια την 1η Οκτωβρίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, διεκόπη σήμερα μετά τα πολλαπλά
προβλήματα που ξεκίνησαν ακόμη πριν από την έναρξή της και εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Χθες το βράδυ παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ) της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία απογραφής δεν ακολουθείται η μεθοδολογία που ορίστηκε από την Κρατική Στατιστική Επιτροπή της χώρας και την Eurostat και, ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της απογραφής δεν θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού.
Ο βασικός λόγος διακοπής της απογραφής έγκειται στις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μελών της ΚΕΑ σχετικά με το ποιοι μπορούν να απογραφούν από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Στο νόμο αναφέρεται ότι δικαίωμα να απογραφούν έχουν όσοι βρίσκονται εκτός χώρας, το πολύ μέχρι έναν χρόνο. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να απογραφούν στην ΠΓΔΜ με σχετική διαβεβαίωση των συγγενών τους. Ωστόσο, τα αλβανικά κόμματα θεώρησαν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει την απογραφή, με τον ίδιο τρόπο, των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό κι έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους είτε για κάποιο άλλο λόγο και μετά επέστρεψαν και πάλι στον τόπο διαμονής τους, στο εξωτερικό.
Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να απογραφούν πολλοί Αλβανοί μετανάστες από την ΠΓΔΜ, αφού οι περισσότεροι απ' αυτούς, συνήθως επισκέπτονται τη γενέτειρα τους μια φορά το χρόνο. Σημειώνεται ότι η μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ παρά μεταξύ των Σλαβομακεδόνων. Οι σοβαρές αυτές διαφωνίες αντανακλούν, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ (Σλαβομακεδόνων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.
Εν μέσω των διαφωνιών αυτών, ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ με τις κατά τόπους επιτροπές απογραφής να εφαρμόζουν διαφορετικά κριτήρια και με αποτέλεσμα να διακοπεί, σήμερα, τελικά η απογραφή. Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανέρχονταν στο 1%.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου