Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Βίντεο-σοκ: Λίβυοι σέρνουν τη σορό του Καντάφι



 Το άψυχο κορμί του Μουαμάρ Καντάφι σέρνουν Λίβυοι, οπαδοί της νέας ηγεσίας της Λιβύης, στο βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Η ματωμένη σορός του Καντάφι βεβηλώνεται από Λίβυους αντικαθεστωτικούς, που πανηγυρίζουν για το θάνατό του.


Τι δηλώνουν για τον θάνατο του Καντάφι διεθνείς ηγέτες
O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε τους μαχητές όλων των πλευρών να καταθέσουν τα όπλα και τόνισε: «Είναι σαφές ότι αυτή η ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα μετάβασης για τη Λιβύη» 
Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε ο πρόεδρος της Κομισσιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος κάλεσε εκ μέρους της ΕΕ τη μεταβατική ηγεσία της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις ευρείας συμφιλίωσης και σε δήλωσή του ανέφερε:«Ο αναφερόμενος θάνατος του Καντάφι σημειώνει το τέλος μίας εποχής δεσποτισμού και καταπίεσης, από την οποία οι Λίβυοι υπέφεραν για πολύ».
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερονδήλωσε:«Τώρα οι Λίβυοι έχουν περισσότερες ελπίδες να χτίσουν μία δυνατή και δημοκρατική Λιβύη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέείναι υπερήφανος: «Βοηθήσαμε τα λαό της Λιβύης».
Οι τελευταίες ώρες του Καντάφι
Σύμφωνα με σύνθεση πληροφοριών από διαφορετικές πηγές που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters ο 69χρονος πρώην ηγέτης πιθανά προσπάθησε σήμερα τα ξημερώματα να διαφύγει από το κρησφύγετο του κοντά στη γενέτειρά του Σύρτη με ένα κονβόι στρατιωτικών οχημάτων, όντας ήδη τραυματισμένος στα πόδια μετά από πολυήμερες μάχες. Το κονβόι σταμάτησαν ΝΑΤΟικές δυνάμεις που το βομβάρδισαν με αεροπλάνα και ακολούθησαν μάχες με δυνάμεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού που κράτησαν πιθανά περίπου 3 ώρες.
Κάποιοι λένε πως ο Καντάφι εντοπίστηκε να κρύβεται σε υπονόμους, ωστόσο το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει πως έκανε αεροπορική επίθεση σε κονβόι και χτύπησε δύο οχήματα, αλλά ότι δεν ήταν ενήμεροι αν επιβάτης ήταν ο Καντάφι ή όχι.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Καντάφι αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος και υπέκυψε στα τραύματά του νωρίς σήμερα το μεσημέρι. Παρών εικάζεται πως ήταν την ώρα της σύλληψης του πατέρα του και ο γιος του Καντάφι Σαλίφ Αλ Ισλάμ.
Ωστόσο Λίβυοι εξεγερμένοι που συμμετείχαν στις μάχες της Σύρτης δεν αναφέρουν ότι είδαν τον Καντάφι να σκοτώνεται σε μάχη.



newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου