Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Μάγεψε το κονσέρτο της Παμμακεδονικής


Σκηνή από την παράσταση. Φώτο: Κώστας Ντεβές
Μουσικοχορευτική μυσταγωγία, το μουσικοχορευτικό κονσέρτο  «Έθιμα, Τραγούδια και Χοροί των Ελλήνων» της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, στο
θέατρο του Kew High School, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Δημήτρια 2011.

Το κονσέρτο-θεσμός εντυπωσίασε τις εκατοντάδες των ομογενών, που κατέκλυσαν το θέατρο για να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και τοπικούς χορούς από διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδας.
Θέμα του φετινού κονσέρτου ήταν «τα Βουνά της Ελλάδας, της Κύπρου και του Πόντου», η ιστορία, η επίδρασή τους στην ιδιοσυγκρασία των κατοίκων των ορεινών περιοχών της γενέτειρας, της μεγαλονήσου και του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, τα έθιμα και οι παραδόσεις, που ο ελληνικός λαός έχει απαθανατίσει στα δημοτικά τραγούδια του.
Δεξιοτέχνες μουσικοί και χορευτές, Έλληνες και μη, παρουσίασαν με απόλυτη πιστότητα δημοτικά τραγούδια και χορούς, που σε συνδυασμό με τις ενδιάμεσες, επεξηγηματικές αναφορές από τον παρουσιαστή του προγράμματος, Κώστα Νικολόπουλο, μετέφεραν νοερά τους θεατές στα Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Θράκη, την Κύπρο, τον Πόντο και τη Μακεδονία, ξύπνησαν μνήμες και κέντρισαν τη νοσταλγία.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, τέτοιες εκδηλώσεις «μας επανασυνδέουν με την πατρίδα, τονώνουν το εθνικό μας φρόνημα, δίνουν απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, κυρίως, μυούν τις νέες γενιές στην ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις των ιδιαίτερων τόπων καταγωγής των γονέων και των προγόνων τους».
Τη σημασία των παραδοσιακών εκδηλώσεων εξήρε στην ομιλία του και ο αντιπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντάνιελ Άντριους, ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελλήνων, Γιάννης Πανταζόπουλος.
«Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, είναι απόλυτα αναγκαία η συνοχή του Ελληνισμού, εντός και εκτός των συνόρων, και η επίμονη προβολή της πατρίδας μας στις περιοχές που ζούμε μόνιμα για να εξαλείψουμε τη μελανή εικόνα της Ελλάδας, που προβάλλουν τα ΜΜΕ με αφορμή την οικονομική κρίση» είπε ο κ. Πανταζόπουλος.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, εξήρε τη σημασία των πολιτισμικών εκδηλώσεων, που «αναδεικνύουν την ελληνική παράδοση στην Αυστραλία, συντηρούν και ενισχύσουν τους δεσμούς με την Ελλάδα και τονώνουν τις σχέσεις των Ελλήνων μεταξύ μας».
Οι εντυπωσιακές οι εκτελέσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της Παλλακωνικής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, της Ποντιακής Εστίας, της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και τα χορευτικά συγκροτήματα της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και διαβεβαίωσαν, ότι η μουσικοχορευτική παράδοση βρίσκεται σε ικανά χέρια. Κατά γενική ομολογία τη βραδιά έκλεψαν οι μικροί χορευτές της Παμμακεδονικής Ένωσης, που καταχειροκροτήθηκαν σε όλες τις εκτελέσεις τους.
neoskosmos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου