Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

H CIA αλλάζει φυσιογνωμία προκρίνοντας την στρατιωτική εμπειρία από τη θεωρία


Image
Οι αναλυτές της CIA οφείλουν στο εξής να εντάσσουν στη διαδικασία ανάλυσης τις γνώμες των στελεχών της πρώτης γραμμής, ώστε να βελτιωθούν οι
τελικές εκτιμήσεις τους, κατόπιν εντολής του νέου αρχηγού της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος επιθυμεί να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη γνώμη των στρατιωτών για την ανάλυση των στοιχείων, αλλάζοντας έτσι τη φυσιογνωμία του «κύκλου πληροφοριών» (intelligence cycle).
Η διαφορά στο αποτέλεσμα είχε φανεί κατά την τελευταία αξιολόγηση πληροφοριών, όταν η γνώμη του Πετρέους, κατά το διάστημα που ήταν στο Αφγανιστάν, ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν των αναλυτών της CIA. Ο στρατηγός ε.α. Ντ. Πετρέους θεωρούσε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, αλλά αναστρέψιμη, ενώ οι αναλυτές της υπηρεσίας πίστευαν ότι η κατάσταση είχε περιπέσει σε τέλμα. Σε τακτικό επίπεδο, τα στελέχη της CIA θεωρούσαν ότι ο αφγανικός Στρατός ήταν ανίκανος να αναλάβει επιχειρήσεις μόνος του, ενώ οι διοικητές στο Αφγανιστάν έβλεπαν ιδίοις όμμασι ότι υπήρχαν μονάδες άκρως ανταγωνιστικές και ικανές.
Από την περίοδο που ήταν επικεφαλής στο Αφγανιστάν, ο Ντ. Πετρέους ζητούσε από τους περιφερειακούς διοικητές του να αξιολογούν την στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στον τομέα τους. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε ομοιογενής κλίμακα αξιολόγησης σε όλο το στράτευμα, με αποτέλεσμα οι αναφορές να είναι συγκεχυμένες για όσους ήταν εκτός στρατεύματος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου