Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

tourkikanea: ¨ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΒΙΖΑ¨



Άρχισε στην Αθήνα το 8 Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Φόρουμ. Παράλληλα με το Φόρουμ στο οποίο μετέχουν από την Τουρκία ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι καθώς
και ηγέτες του τουριστικού κλάδο, πραγματοποιείται και η 3η σύνοδος της Μικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής Τουρισμού.
Αίσθηση προκάλεσε στα εγκαίνια μια ομιλία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Τουρκίας Μπασαράν Ουλουσόι : ¨Πρέπει να μας κοιτάτε με καλό μάτι. Θα έρθει μέρα που μπορεί εμείς να σας βάλουμε βίζα¨.
Τα εγκαίνια του Φόρουμ έγιναν σήμερα στις 15.30 από τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Ο Γερουλάνος τόνισε πως η κατά το τελευταίο διάστημα συνεργασία των δύο χωρών είναι ανάγκη να στραφεί και σε τρίτες χώρες, και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αυτό το θέμα. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως κάνει ότι είναι δυνατόν για την άρση του προβλήματος της βίζας.
Ο υπουργός Γκιουνάι ανέφερε πως Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούνε περισσότερο στον τομέα του τουρισμού. Ο Γκιουνάι υπέβαλλε αλλεπάλληλες προτάσεις αναφέροντας πως πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η συνεργασία στον τομέα του πολιτιστικού, θαλάσσιου, ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γκιουνάι ανέφερε πως το 7ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ έγινε το 2006 στην Αττάλεια, αλλά πως λόγω του τουριστικού δυναμικού των δύο χωρών αυτό θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο. Απαντώντας αμέσως ο υπουργός Γερουλάνος είπε πως ¨Με ευχαρίστηση αποδέχομαι την πρόταση του Τούρκου υπουργού¨. Αποφασίστηκε το 9ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ το 2012 να γίνει στην Σμύρνη.
Αργότερα αίσθηση προκάλεσε στα εγκαίνια μια ομιλία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Τουρκίας (TURSAB) Μπασαράν Ουλουσόι. Ο Ουλουσόι υπενθυμίζοντας το θέμα της βίζας που προβάλλεται στην Τουρκία, προέβη σε προειδοποιήσεις προς την Ε.Ε. και την Ελλάδα και είπε : Εμείς είμαστε μια ισχυρή χώρα. Θα έρθει μέρα που μπορεί εμείς να σας βάλουμε βίζα¨.
Ο πρόεδρος του TURSAB μίλησε ως εξής :
¨Η Τουρκία από τη θέση μιας χώρας που περίμενε πελάτες ανέβηκε στην θέση μιας χώρας που στέλνει πελάτες. Η Τουρκία είναι μια χώρα που επιθυμεί να στείλει πάνω από 600 χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έμποροι. Η αγορά αυτή είναι σημαντική για εμάς. Το προϊόν μας είναι οι ακτές μας. Το δικό σας προϊόν είναι τα νησιά σας. Δεν είμαστε ανταγωνιστές. Αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε καλά¨. Ο Ουλουσόι τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά και ζήτησε η Ελλάδα να κάνει ακόμη περισσότερα για την προβολή των νησιών.
Ο Ουλουσόι ανέφερε πως κατά το έτος 2023 η Τουρκία θα στέλνει στο εξωτερικό 35 εκατομμύρια ανθρώπους και απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό και στους συναδέλφους του είπε : ¨Είμαστε δυνητικοί πελάτες. Ξέρω ότι θα το δείτε. Και εσείς το σκέφτεστε. Εμείς δεν σας λέμε καταργήστε την βίζα ή την συνθήκη Σένγκεν. Ξέρουμε τα προβλήματα. Θα έρθει όμως μια μέρα που μπορεί και εμείς να σας βάλουμε βίζα. Πρέπει να το σκεφτείτε κι αυτό. Μιλάω ανοιχτά. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα. Μια ασφαλής και όμορφη χώρα.¨
Εφ. Μπιρλίκ 12-10-2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου