Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το «Κοτζιάτεπε»



Με τον Γιώργο Περδίκη
Το «Κοτζιάτεπε» ήταν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο. Βυθίστηκε στ’ ανοικτά της Πάφου μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό του από τουρκικά αεροσκάφη τον
Ιούλιο του 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Αποτελεί τη μοναδική μεγάλη απώλεια του τουρκικού ναυτικού από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και της ναυμαχίας της Λήμνου.
Μια μελανή σελίδα της τουρκικής πολεμικής ιστορίας. Δεκάδες άνδρες και ναύτες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχασαν τη ζωή τους σε εκείνο το τραγικό (για τους Τούρκους) περιστατικό.
Μέχρι πρόσφατα, το «Κοτζιάτεπε» βρικολάκιαζε μόνο στους εφιάλτες των Τούρκων στρατοκρατών και τάραζε τον ύπνο τους τις υγρές νύκτες της Άγκυρας.

Πέρα από μια πρόσφατη είδηση που διάβασα κάπου -ότι σχεδιάζεται να μετατραπεί σε πόλο έλξης του καταδυτικού τουρισμού- κοντέψαμε και εμείς να το ξεχάσουμε.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, που η στροφή του μαγγανοπήγαδου της Ιστορίας έφερε στη γειτονιά μας τις φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Γέμισε ο τόπος πλοία με τουρκικές σημαίες. Φρεγάτες, αντιτορπιλικά, πυραυλάκατοι, τορπιλάκατοι ακόμα και υποβρύχια. Μέχρι και αεροπλανοφόρο είδαμε σε μια φωτογραφία (κι ας μη διαθέτουν οι Τούρκοι τέτοιο σκάφος).
Λέω είδαμε, και χρειάζεται με το συμπάθιο αυτή η διευκρίνιση, γιατί η αλήθεια είναι ότι κανείς από εμάς δεν είδε με τα μάτια του όλην αυτή τη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων που μας περιγράφουν κάθε νύχτα τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης. Μας περιγράφουν και μας δείχνουν.
Όπως έλεγα κάπου τις προάλλες – μετά που ξεσκολίσαμε τη σχολή πυραύλων, τώρα θα γίνουμε ειδικοί στα περί ναυτικού πολέμου.
Εμ, πώς; Τόσες φορές που είδαμε εκείνους τους περίφημους S-300 να εκτοξεύονται προς… το άγνωστο, μάθαμε απ’ έξω όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και λεπτομέρειες που αφορούν την πυραυλολογία: Βεληνεκές, ισχύς, αποτελεσματικότητα, εμβέλεια ραντάρ, κ.ο.κ.
Μάθαμε όμως (τότε) και για άλλα πυραυλικά συστήματα: Τους «Πάτριοτ», τους «Σκουντ», τους «Σαμ», κ.ο.κ. Μάθαμε και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα. Βέβαια!
Ξεφτέρια γίναμε στην πυραυλολογία. Τώρα καιρός να ενδιατρίψουμε στα πολεμικά του τουρκικού στόλου.
Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ από την Κωνσταντινούπολη μάς αραδιάζει και τα ονόματα των οκτώ φρεγάτων που μας περικύκλωσαν. Τον αριθμό των πυραυλακάτων, των υποβρυχίων… Σωστή, φρεγατολογία.
Όμως, ποιος θυμάται το «Κοτζιάτεπε»; Όταν οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά της άοπλης και προδομένης Κύπρου και προ κενής εστίας έβαλαν αυτογκόλ στον τουρκικό στόλο; Αυτός που από το 1912 παραμένει αήττητος (αφού δεν πολέμησε).
Νομίζω κάποιος πρέπει να θυμίσει στους αγάδες της Άγκυρας ότι ήταν κάποτε ένα πλοίο που το έλεγαν «Κοτζιάτεπε»…


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ
Βουλευτής
Κίνημα Οικολόγων
Περιβαλλοντιστών
sigmalive
http://nationalpride.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου