Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Πυρηνικά όπλα έναντι βοήθειας από την Βόρειο Κορέα;Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Hurriyet» στις 23 Σεπτεμβρίου πυροδοτεί την αποσταθεροποίηση σε περιφερειακό επίπεδο, δημιουργώντας εκβιαστικές υπόνοιες για μυστική συμφωνία απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα ο συνεργάτης της εφημερίδας Umit Enginsoy (ανταποκριτής της εφημερίδας Defense News) ανέφερε ότι το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, μετέβη κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας αντιπροσωπεία της Βορείου Κορέας στην Άγκυρα, με σκοπό να ζητήσει «ανθρωπιστική βοήθεια» από την Τουρκία.

Επρόκειτο για την δεύτερη εντός δεκαετίας διπλωματική επίσκεψη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Kung Seok-Woong.

Ο συντάκτης του άρθρου προσδιόρισε το πραγματικό αίτιο της απόρρητης επίσκεψης της τριμελούς αντιπροσωπείας, στην εξασφάλιση οικονομικής-ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χειμαζόμενη οικονομία της Βορείου Κορέας, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στην Τουρκία (In addition to asking for aid, the team gave information about North Korea’s policy on nuclear weapons).

Η πληροφορία μπορεί να μην αποδεικνύει κάτι εμφανές, ωστόσο επιβεβαιώνει την πρόθεση της τουρκικής ηγεσίας να προσεγγίσει μέσω διαφόρων παραπετασμάτων το πιο δραστήριο «rogue state» (κράτος-παρίας) και να αποκτήσει έτσι την πολύτιμη πρόσβαση στα πυρηνικά όπλα και στην τεχνολογία ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Η Βόρειος Κορέα γνωρίζει ποιες χώρες «διψούν για την απαγορευμένη γνώση» και έχουν την οικονομική δυνατότητα καταβολής μετρητών για την απόκτησή της.

Η άφιξη των Βορειοκορεατών στην Άγκυρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το γεγονός της έναρξης ή ακόμη χειρότερα ενός προωθημένου σταδίου μεταφοράς τεχνογνωσίας ολέθρου στους νέο-Οθωμανούς, με πολύ δυσάρεστα επακόλουθα για την περιφερειακή ισορροπία και ειδικά με την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Άλλωστε, όπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά αλλά εμφατικά την είδηση προκαλώντας σαφή υπονοούμενα, ο συντάκτης της Hurriyet: «Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Βόρειο Κορέα ότι προσπαθεί να εξάγει τις πυρηνικές δυνατότητες της»…

Ας κρατήσουμε, ωστόσο, και το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο δημοσίευμα να είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν, από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν είναι σίγουρο ότι στενοχωρούνται κιόλας βλέποντας τον Ερντογάν να αντιμετωπίζει «μεγάλες δυσκολίες» στο εξωτερικό, τείνοντας να γίνει «κόκκινο πανί» για πολλούς και ιδιαιτέρως ισχυρούς… 

 
http://nationalpride.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου