Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

tourkikanea: ΕΠΑΦΕΣ ΧΑΜΠΙΠΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Η ΕΟΤΔΘ συζήτησε με ευρωβουλευτές τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 έκανε επίσημη επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας διεθνών σχέσεων και λόμπι Αλή Τουρκελί συζήτησαν τα θεμελιώδη θέματα και τα θέματα επικαιρότητας με τον Φρανσουά Αλφονσί (Γαλλία) και τον Χέρμπερτ Ντόρφμαν (Ιταλία) μέλη της ομάδας παραδοσιακών μειονοτήτων και εθνικών κοινοτήτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
¨Σύλλογοι που περιείχαν την λέξη ¨τουρκικός¨ έκλεισαν και στους καινούριους δεν δίνεται άδεια¨
Στην συνάντηση με τον Φρανσουά Αλφονσί που είναι μέλος της ομάδας των Πρασίνων, ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της ΕΟΤΔΘ. Ο Χαμπίπογλου του είπε πως τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Βίτεν, πως η ΕΟΤΔΘ άνοιξε γραφείο εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες και περιέγραψε ότι μαζί με την πλατφόρμα Ε.Ε. και τις άλλες πλατφόρμες ασκούνε λόμπι δραστηριότητες. Ανέφερε πως η εθνική τουρκική ταυτότητα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δεν αναγνωρίζεται, πως σε συλλογικό επίπεδο δεν μπορούνε να ασκήσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, και ότι για αυτόν το λόγο υπάρχουν προβλήματα στο θέμα της ελευθερίας ίδρυσης συλλόγων, όπως και σε άλλους χώρους. Ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου ανέφερε πως σύλλογοι που περιείχαν την λέξη ¨τουρκικός¨ έκλεισαν και στους καινούριους δεν δίνεται άδεια, και ότι ακόμη και σε συλλόγους που είχαν την ονομασία ¨μειονοτικός¨ δεν εγκρίθηκαν με τη δικαιολογία ότι η ονομασία τους ήταν αόριστη.
Αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από 60 χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης
Ο Χαμπίπογλου δίπλα στα άλλα θέματα ενημέρωσε λεπτομερώς και για το άρθρο 19, και είπε ότι με το άρθρο 19 του παλιού νόμου για την ιθαγένεια, αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από περίπου 60 χιλιάδες Τούρκους της Δυτικής Θράκης.
Ο πρόεδρος Χαμπίπογλου ανέφερε ότι τα άτομα αυτά από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια, υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με τους ξένους, και ότι αυτό δεν είναι θέμα προσφυγής αλλά απόδοσης δικαιώματος. Ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου εξέφρασε την λύπη του καθώς η ευαισθησία που φάνηκε για την απόδοση της ιθαγένειας σε Εβραίους της Θεσσαλονίκης δεν επιδείχτηκε για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Στην συνάντηση με το μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Χέρμπερτ Ντόρφμαν ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου ενημέρωσε σχετικά με τον οργανισμό της ΕΟΤΔΘ, ανέφερε πως αποτελεί μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Μειονοτήτων (FUEN) και ότι ως μέλος του ιδρυθέντος υπό την αιγίδα του FUEN Φόρουμ Ευρωπαϊκού Διαλόγου, εκπροσωπεί στο ευρωκοινοβούλιο την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο πρόεδρος Χαμπίπογλου δήλωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στους νέους, και ανέφερε πως η νεολαία της ΕΟΤΔΘ έχει υποβάλλει αίτημα να γίνει μέλος στην Νεολαία Ευρωπαϊκών Μειονοτήτων.
Δεν γίνεται διάλογος με την μειονότητα !
Ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης στον τομέα του αυτοπροσδιορισμού, των βακουφίων, της ίδρυσης συλλόγων και της πολιτικής εκπροσώπησης. Ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου ανέφερε ότι παρά τα θετικά βήματα της Τουρκίας προς την μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη –που έχει το ίδιο στάτους και τα ίδια δικαιώματα με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης- δεν υπήρξε το αντίστοιχο βήμα στο θέμα της απόδοσης των βακουφίων στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Είπε πως ενώ στην Τουρκία έχει αρχίσει διάλογος με την μόλις 5 χιλιάδων ανθρώπων μειονότητα των Ρωμιών, η Ελλάδα με επιμονή αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης των 150 χιλιάδων ανθρώπων. 

www.tourkikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου