Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 (βίντεο)



Ένα ακόμα οπλικό σύστημα made in Turkey φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον χωρών της Μέσης Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα όπως
αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Haberturk οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν πρόσφατα το ενδιαφέρον τους για την αγορά απροσδιόριστου αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 από την τουρκική ΤΑΙ.  


Το συγκεκριμένο ελικόπτερο βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη από την ΤΑΙ σε συνεργασία με την εταιρεία Agusta/Westland και πριν από ένα μήνα το τουρκικής κατασκευής πρωτότυπο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα.
Το υπο ανάπτυξη ελικόπτερα θα ενσωματώνει αριθμό τουρκικής κατασκευής υποσυστήματα και οπλισμό, προσδίδοντας στην τουρκική Αεροπορία Στρατού αλλά και στους μελλοντικούς αγοραστές του όχι μόνο επιχειρησιακή αλλά και πολιτική ανεξαρτησία αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό το ελικόπτερο θα είναι τουρκικής κατασκευής. 
Η υλοποίηση ενός τόσο σύνθετου προγράμματος όπως το Τ-129 αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η συλλογική και με όραμα προσπάθεια της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Για την ιστορία στα  μέσα της δεκαετίας του 1980 η ελληνική εταιρεία ΕΑΒ είχε αναλάβει την κατασκευή σημαντικού μέρους της ατράκτου του μεταφορικού ελαφρού επιθετικού ελικοπτέρου Α-109 της Agusta με προοπτική την μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στην κατασκευή του ελικοπτέρου, εφόσον ο ελληνικός Στρατός επέλεγε το συγκεκριμένο ελικόπτερο.
Φυσικά τίποτα από αυτό δεν συνέβη και άλλη μία χρυσή ευκαιρία πριν από 25 χρόνια χάθηκε.  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου